medyauzmani.com
Büyük sağlık sorunları! – Fikirler – Özgün Fikirler

Büyük sağlık sorunları! – Fikirler

Çocukluk çağındaki obezite, çocukların sağlığı için ciddi bir tehdittir. Obez kategorisindeki çocuklar fazla kilolarından kurtulmuş ve birçok kronik sağlık sorunu geliştirme riski altındadır. Çocuklarda obeziteden kaynaklanan kötü sağlık yetişkinlikte de devam edebilir.

Çocukluk çağı obezitesi sadece fiziksel sağlığı etkilemez. Aşırı kilolu veya obez olan çocuklar ve gençler depresyona girebilir ve daha düşük benlik imajına ve benlik saygısına sahip olabilir.

Çocukluk obezitesinin nedenleri

Aile öyküsü, psikolojik faktörler ve yaşam tarzı çocukluk obezitesinde rol oynar. Ebeveynleri veya aile üyeleri aşırı kilolu veya obez olan çocukların bu durumu geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ancak çocukluk obezitesinin temel nedeni, aşırı yeme ve egzersiz eksikliğinin birleşimidir.

Yüksek düzeyde yağ veya şeker ve az miktarda besin içeren mini diyetler, çocukların hızla kilo almasına neden olabilir. Fast food, şekerleme ve alkolsüz içecekler yaygın suçlulardır. Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı (HHS), Amerika Birleşik Devletleri’ndeki genç kızların %32’sinin ve genç erkeklerin %52’sinin günde 700 gram Kola içtiğini bildiriyor.

Dondurulmuş yemekler, tuzlu atıştırmalıklar ve paketlenmiş makarna gibi hazır yiyecekler de sağlıksız kilo alımına katkıda bulunabilir. Bazı çocuklar, ebeveynleri sağlıklı yiyecekleri nasıl seçeceklerini veya hazırlayacaklarını bilmedikleri için obez olurlar. Diğer aileler taze meyve, sebze ve eti kolayca karşılayamıyor.

Yetersiz fiziksel aktivite, çocukluk çağı obezitesinin başka bir nedeni olabilir. Her yaştan insan, daha az aktif olduklarında kilo alma eğilimindedir. Egzersiz kalorileri yakar ve sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olur. Spor, oyun veya diğer fiziksel aktivite biçimleri sırasında aktif olmaya teşvik edilmeyen çocukların fazladan kalori yakma olasılığı daha düşüktür.

Psikolojik sorunlar da bazı çocuklarda obeziteye neden olabiliyor. Sıkılmış, stresli veya üzgün çocuklar ve gençler, olumsuz duygularla başa çıkmak için daha fazla yemek yiyebilirler.

Çocukluk obezitesine bağlı sağlık riskleri

Obez olan çocukların, sağlıklı bir kiloyu koruyan akranlarına göre sağlık sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Diyabet, kalp hastalığı ve astım en ciddi riskler arasındadır.

Çocuğunuz ayrıca ekstra ağırlık taşımaktan eklem sertliği, ağrı ve sınırlı hareket açıklığı yaşayabilir. Çoğu durumda, kilo vermek eklem problemlerini ortadan kaldırabilir.

Obez çocuklarda sağlıklı beslenme ve diyet

Obez çocukların beslenme alışkanlıklarını değiştirmek çok önemlidir. Ebeveyn etkisi, çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını etkiler. Çoğu çocuk, ebeveynlerinin satın aldığını yer, bu nedenle sağlıklı beslenmeye sizinle başlamalı.

Beslenme bakımınıza evinizdeki tatlı ve alkolsüz içecekleri sınırlayarak başlayın. %100 meyve suyuyla yapılan içecekler bile yüksek kalorili olabilir. Bunun yerine öğünlerde su ve az yağlı veya yağsız süt verin. Abur cubur tüketiminizi azaltın ve daha fazla yemek için bilinçli bir çaba gösterin. Yemek hazırlamak ve birlikte yemek yemek sadece beslenme açısından sağlıklı değil, aynı zamanda aile ile vakit geçirmenin de mükemmel bir yoludur.

Yemeklerinizi ve atıştırmalıklarınızı işlenmiş ürünler, unlu mamuller veya tuzlu atıştırmalıklar yerine taze yiyeceklere odaklayın. bunu dene:

  • taze meyve ve sebzeler
  • Tavuk ve balık gibi yağsız proteinler
  • Kahverengi pirinç, tam buğday makarna ve tam buğday ekmeği gibi tam tahıllar
  • Yağsız süt, az yağlı sade yoğurt ve az yağlı peynir gibi az yağlı süt ürünleri

Fazla kilolu veya obez olan çocuğunuz, sağlıklı bir diyete geçerken muhtemelen bir miktar kilo kaybedecektir. Kilo kaybı olmazsa, çocuk doktorunuza danışın. Bir diyetisyenden ek yardıma ihtiyacınız olabilir.

Çocuklarda obezite ile mücadele için yaşam tarzı değişiklikleri

Çocuklukta obeziteyi önlemeye yardımcı olabilecek birçok farklı strateji vardır.

Ekran süresini de sınırlayın. Günde birkaç saat televizyon izleyerek, bilgisayar oyunları oynayarak veya akıllı telefonlarını veya diğer cihazlarını kullanarak geçiren çocukların fazla kilolu olma olasılığı daha yüksektir. Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yayınlanan araştırmalara göre, sebep iki yönlü olabilir. İlk olarak, ekran süresi, fiziksel aktiviteler yaparak harcanabilecek süreye dahildir. İkincisi, TV karşısında daha fazla zaman geçirmek, atıştırmak için daha fazla zaman ve gıda pazarlamasının çoğunu oluşturan yüksek şekerli, yüksek yağlı yiyeceklerin reklamlarına daha fazla maruz kalmak anlamına gelir.

Çocuklarda obezite tahmini

Çocukluk çağı obezitesi Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi bir sorundur. Bununla birlikte, doğru eğitim ve destekle çocuklar sorunlarıyla başa çıkmanın, yemek hazırlamanın ve aktif kalmanın sağlıklı yollarını öğrenebilirler. Bu destek yetişkin yaşamından gelmelidir: ebeveynlerden, öğretmenlerden ve diğer bakıcılardan. Çocuklar için besleyici yiyecekler hazırlayarak ve onları bol bol egzersiz yapmaya teşvik ederek çocuklarınızın daha uzun süre sağlıklı kalmasına yardımcı olun.

Kaynak: Sağlık hattı

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın