“Havlunu, şemsiyeni, katlanır sandalyeni getir kendin hazırla” gibi temel zevklerin bir gün lükse dönüşeceğine kim inanır? Bozcaada, medeni insanlarla yüzebileceğiniz, çöpsüz ve bakımlı halk plajları ile son kalan yerlerden biridir. Barbekü yok, müziğin keyfini çıkarmak için durup limon sıkan araba yok… Öte yandan, işsiz rahat edemeyenler için eski püskü beach clublar var. Verandadan ve güneşten vazgeçemeyenler, sahil boyunca sıralanmış restoranların bulunduğu Ayazma Plajı’nı tercih edebilirler. Denizden çıkıp oturabileceğiniz, yaz sıcağına rağmen rüzgarın estiği sıcacık mekanları ile “Ah!” diyebilirsiniz. Bir gemi tatili için adanın en popüler plajlarını ve işletmelerini topladık.
İçindekiler
Bozcaada Koyları ve Plajları haritası
Haritayı yakınlaştırarak detaylı olarak görüntüleyebilirsiniz.
- salhane
- Liman
- Ayazma Plajı
- Solubice Plajı
- Abel Plajı
- Belek Körfezi
- Akvaryum Koyu
- İlk Virgin Körfezi
- Virgin Bay ikinci
- Ayana Plajı
- Bakire Körfezi III
- Tozburnu Koyu
- Tekarbakşa Körfezi
- Poyraz Limanı
- Çayır Sahili
1. Bozcaada merkezde denize nereye gidilir?
1.1 Salhane
Bozcaada merkezde denize girilebilecek en güzel yer Salhane’nin açık iskelesidir. Yan koyun sonunda Bozcaada kalesine bakan mekan da oldukça ilginç bir bar. İskele son yıllarda yapıldığı için yepyeni ve bakımlı. Doğruca merdivenlerin sığlarına iniyorsunuz. Deniz kestanesi veya sert kayaların ayaklarınızın dibine batmaması için deniz ayakkabısı giymeyi tercih edebilirsiniz. Site için tıklayın. haritada 1 sayı.
1.2 Liman
Denize girmek için pek çok merdivenin bulunduğu Bozcaada limanı Salhane’den sonra ikinci tercihiniz ama bize sorarsanız ilk tercihiniz Salhane olmalı çünkü burada deniz trafiği devam ediyor. Ne kadar temiz olurlarsa olsunlar, teknelere dikkat etmelisiniz. Limana geldiğinizde liman boyunca Ritim Cafe ve Biz Bize Cafe gibi birçok kafe göreceksiniz. Burada yiyip içebilir ve önlerinde yüzmek için küçük beach club hizmetinden yararlanabilirsiniz. Site için tıklayın. haritada 2 sayı.
2. En popüler koylar
2.1 Ayazma Plajı
Adanın en ünlü koyu Ayazma Plajı ile başlayalım. Arabanız yoksa her 10 dakikada bir kalkan servislerle adanın merkezine kolayca ulaşabilirsiniz. Ayazma’nın iki yakasında şimdiden diğer popüler koylar sıralanmıştır. Eğer soğuk deniz hayranı iseniz o zaman Ayazma tam size göre bir plaj diyebiliriz. Buradaki su dişlerinizi tıkırdatmaya yetiyor. Mayıs ayında denizde 3 dakika kalmayı başardık ama Temmuz ayında havalar sıcakken inanılmaz rahat oluyor. Sahili serin suya rağmen kumlu olduğu için çocuklu aileler de tercih ediyor.
Hem plajı hem de Ayazma Koyu güzel ama en çekici yanı beach club’da dinlenerek vakit geçirebilmeniz. Sahil boyunca sıralanmış 4 şirket var. Bira, patates kızartması ve kavun peyniri hemen yan tarafta. Ayrıca plajda bir gün için şezlong, şemsiye ve duş gibi tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bu nedenle oldukça arzu edilir ve mevsiminde bile iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalıkla karşılaşmaya hazırlıklı olun. Site için tıklayın. haritada 3 sayı.
Ayazma Plajı’ndaki dört işletme de birbirinden güzel ama akşam yemeğine gidiyorsanız Vahit’in Yeri’nin performansı bir başka oluyor. Zaten Bozcaada’nın en iyi mekanları tavsiyelerinde kendisinden çokça bahsettiğimiz için şimdi ayrıntılara girmeyeceğiz, sahilde dört seçenek sunuyoruz:
– Vahit’in Yeri: Gündüz sahildeyseniz, acıktığınızda masalarına oturup manzara eşliğinde bira-patates-kalamar yapıp akşam Ayazma’ya yalnız gelinebileceğiniz bir mekan. Site için tıklayın.
– Korece: 1967’den beri ikinci sahil avcısı olan Corelli, Fahiten Yeri’ne kadar klasik bir Ayazma mekanı da. Adalılar bile sakinliği nedeniyle Korelileri Vahit’in Yeri’ne tercih ediyor. Site için tıklayın.
– Thinis Restaurant: İbrahim Bey ve ailesine ait mütevazı bir restoran. Ev yapımı köfteler özellikle popülerdir. Site için tıklayın.
Ayazma Restaurant: Sahilin sonundaki restoran ve kokteyl bar. Diğer üçü gibi yerleşik bir yer değil, ama dönüşen yerlerden biri. Ayrıca mekanın hemen önüne kendi plaj terasını yerleştirdi. Site için tıklayın.
2.2 Sulubahçe Plajı
Sulubahçe, Ayazma Plajı’nın solundaki koy. Deniz aynı ama operasyon olmadığı için Ayazma’dan daha sakin. Tüm günü kendi imkanlarınızla geçirebileceğiniz ücretsiz plajlardan biri. Karışık bir kumsala sahiptir. Deniz hep soğuk. Plaja giden yol da biraz tozlu. Kampçılar burada yaşıyor. Site için tıklayın. haritada 4 sayı.
2.3 Abel Plajı
Sulubahçe’den sonraki plaj olan Habbele Plajı, adanın en popüler ikinci plajıdır. Bir ucunda plaj çalışmaları var. Diğer ucunda ise şemsiyenizi ve katlanır sandalyenizi getirebileceğiniz ve dilediğiniz gibi kurabileceğiniz plaj bölümü bulunmaktadır.
Deniz kum ve taş ile karıştırılır. Minibüslerin merkezden kalktığı adanın plajlarından biri burası. Sahildeki tesisin yanından geçtiğinizde Bertiz Hotel’i göreceksiniz. Günlük otel müşterisi olmasanız bile plajdan yararlanmayı tercih edebilirsiniz.
Habbele Plajı’nın bir diğer önemli özelliği de Bozcaada’da tekerlekli sandalye erişimine uygun engelsiz bir plaj bölümünün olmasıdır. Bu bölümde engelli otoparkı, şemsiye ve iki şezlong bulunmaktadır. Site için tıklayın. haritada 5 sayı.
2.4 Belek Körfezi
Belek Koyu, Ayazma Koyu’nun karşısında yer almaktadır. Burayı meşhur yapan şey Allah’ın rahmeti (ama Allah’ın pek merhameti yok gibi :)) 2015 yılında koyda karaya oturmuş bir batık. Enkaz 2019 yılına kadar körfezdeydi ve gerçek bir turistik yerdi. Ancak zamanla paslanan metal parçalar körfezin ekosistemini tehdit etmeye ve asbest salmaya başlayınca kaldırıldı. Çok güzeldi. Her saat başı kalkan minibüslerle merkeze ulaşabilirsiniz. Site için tıklayın. haritada 6 sayı.
2.5 Körfez Akvaryumu
Artık Ayazma’dan uzaklaşıyoruz. Adanın en güneyine iniyoruz. Akvaryum, korunaklı konumu sayesinde adanın en popüler yüzme noktalarından biridir. Su çok güzel. İş servisi veya şezlong ve gölgelik yok. Ancak Ayazma plajı artık sezonda Bozcaada’ya yetmediğinden yoğun talep görmektedir. Orada yer bulamayanlar Akvaryum veya Habbele’ye sığınırlar. Merkezden kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz. Site için tıklayın. haritada 7 sayı.
Daha az kalabalık plajlar
İlk Virgin Bay Yüzme
Belek Koyu’ndan sonra Akvaryum Koyu’na kadar irili ufaklı birçok bakir koyla karşılaşırsınız. Bu yerlere erişmek için sürüşünüzün altında bir arabanız olmalıdır. İstediğinizi alıp sahile arabayla gidebilirsiniz. Bu, ziyaret etme şansına sahip olduğumuz ilk koy. Site için tıklayın. haritada 8 sayı.
Yüzme için Virgin Bay II
Çok yakında yol kenarında karşılaşacağınız bakir koy. Direkt olarak sahile arabayla gidemezsiniz ama yol kenarındaki ceplere aracınızı park edip yürüyerek gidebilirsiniz. Site için tıklayın. haritada 9 sayı.
Ayana Körfezi
Ayana Koyu ise yol üzerindeki bakir koylardan biri ama en azından bir adı var. Minibüslerin de duraklarından biridir. Kısmen kayalık kum kısmen yumuşak olan plaj oldukça geniş ve uzundur. Sığ denizi ile çocuklu aileler için ideal yerlerden biridir. Kalabalık ada koylarından kaçmak için daha sessiz bir ortam arayanların tercihi. Banyo, şezlong, tuvalet, şemsiye veya yiyecek ve içecek hiçbir şey olmadığını unutmayın. Site için tıklayın. haritada 10 sayı.
Yüzme için Virgin Bay 3.
İlk Virgin Körfezi ve Ayana Koyu’nu geçip yolunuza devam ettiğinizde bu üçüncü buluntuyu göreceksiniz. Bu üçüncüye araba ile inemezsiniz, ancak arabanızı yol kenarındaki ceplere park edebilir ve sahile kolayca yürüyebilirsiniz. Site için tıklayın. haritada 11 sayı.
Tozburnu Koyu, Nikko Plajı, Atoll Plajı

Bir başka deniz feneri de bulunan Bozcaada’nın yüzme noktası, güneydoğu ucunda Tozburnu Feneri. İş olmayan bakir bir koy. Tuzburnu’ndan adanın merkezine doğru devam ettiğinizde karşınıza Korukçu Villaları’na bağlı Ataol Beach & Bungalov Bölümü ve Neco Beach karşılaşacaksınız. Burada kalmasanız bile plaj olarak hizmet alabilirsiniz. Merkezden her saat başı kalkan minibüslerle koya ulaşabilirsiniz. Site için tıklayın. haritada 12 sayı.
Tekarbakşa Körfezi
3,5 kilometrelik mesafesi ile Bozcaada merkeze en yakın koylardan biri olan Tekirbahçe Koyu, adada otellerin toplandığı bölgede yer alıyor. Bu nedenle burada oteller ve tatil köyleriyle bölünmüş bir koy. Bazıları dışarıdan gelip plajdan faydalanabilir, bazıları ise sadece yerleşik misafirler içindir. Bu küçük plajlardan bazılarına yurt dışından katılabilirsiniz. Bize göre, atlanabilen, ancak yine de bilgi içeren bir seçenektir. Site için tıklayın. haritada 13 sayı.
Poyraz Limanı
Bozcaada merkeze en yakın koy Poyraz Limanı’dır. Körfezde tesis yok. Deniz ayakkabınız varsa rahat edersiniz çünkü ezilmiş kayalar ve suya düşen deniz kestaneleri vardır. Su sığ, pürüzsüz ve ılımlı. Site için tıklayın. haritada 14 sayı.
Çayır Sahili
Bozcaada’nın kuzey kıyısındaki Çayır, adada rüzgar sörfünün yapılabildiği nokta. Eskiden uçurtma uçurma tesisi vardı, burada bile kitesurf turnuvası vardı ama biz gittiğimizde sahilde böyle bir hizmetle hiç karşılaşmamıştık. Bu nedenle şu anda tesis olmadığı için bakir plajlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Site için tıklayın. haritada 15. sayı.
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]