medyauzmani.com
Belediyelere verilen mimarlık hizmetleri karşılığında verilecek serbest meslek makbuzları üzerinden stopaj hesaplanıyor mu? – Özgün Fikirler

Belediyelere verilen mimarlık hizmetleri karşılığında verilecek serbest meslek makbuzları üzerinden stopaj hesaplanıyor mu?

Serbest meslek kütüğüne tabi mimarın mimari proje çizim ücreti olarak belediyeye vereceği serbest meslek makbuzu üzerinden stopaj kesintisi yapılır mı?

GSYİH’nın% 20’si düşülecek.

Hizmet yerinin belediye olması bu yasal zorunluluğu değiştirmez.

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Edirne Vergi Dairesi

(Gelir Kodu Grubu Yönetimi)

sayı : 99689007-120.01.02.11[GVK: 3-1]-7280 10.03.2021
Konular : Serbest meslek mensuplarına yapılan ödemelerde gelir vergisi ve KDV yükümlülükleri
uzun zamandır 07/13/2020 tarihli ve 48778 numaralı başvuru formunuz

Kaydedilmiş ilgi konusu belge için başvuru formunda; Onarımınızı yapacak hattatlara ödeyeceğiniz meblağ karşılığında düzenleyeceğiniz gider pusulası üzerinden hesaplanacak katma değer vergisi ve stopaj gelir vergisi yükümlülükleri hakkında Başkanlığımızın görüşü istenmektedir.

Gelir vergisi kanunu açısından:

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 65. ve 66. maddeleri, her türlü serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen kazançların serbest meslek sahibi, serbest meslek faaliyetini olağan meslekleri olarak yürütenlerin ise serbest meslek sahibi olduğunu düzenlemektedir. .

Aynı kanunun 18. maddesinde “Yazarlar, çevirmenler, heykeltıraşlar, hattatlar, ressamlar, besteciler, bilgisayar programcıları, mucitler ve yasal mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar programları, röportajlar, animasyon, fotoğraflar, filmler, videolar, radyo ve televizyon Senaryo ve oyun gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar, internet ortamında, radyo, televizyon ve videoda yayımlayarak veya eserlerini kitap, CD, disket, resim, resim, heykel ve nota şeklinde satarak, veya üzerlerindeki mevcut haklarını devrederek, devrederek veya kiraya vererek. Bunların gelirleri gelir vergisinden muaftır.

İstisna, eserlerin yayım, temsil, icra ve teşhir yoluyla değerlendirilmesi karşılığında alınan ücret ve meblağları kapsar.

Söz konusu kazançların tesadüfen elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Serbest meslek kazancı istisnası, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre tevkifat yoluyla ödenecek vergiye uygulanmaz..

Bu madde kapsamındaki toplam kazançları 103 üncü maddede belirtilen tarifenin dördüncü gelir dilimindeki tutarı aşanlar bu istisnadan yararlanamaz. Bu durumda olanlar 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında engelleme yapmakla yükümlü değillerdir.” Yargı dahildir.

Öte yandan, aynı kanunun 94. maddesinin birinci fıkrasında; “Kamu idare ve kuruluşları, kamu iktisadi kuruluşları, diğer kuruluşlar, ticari şirketler, ticari ortaklıklar, dernekler, müesseseler, ekonomik kuruluşlar, dernek ve müesseseler, kooperatifler, yatırım fonu yöneticileri, gerçek kazançlarını beyan etmekle yükümlü olan tüccar ve serbest meslek sahipleri veya kurumun zirai hesabına esas olmak üzere, aşağıdaki bentlerde belirtilen ödemeleri (peşin ödenenler dahil) nakden veya mahsuben yaptıklarında hak sahiplerinin gelir vergilerinden mahsup etmek üzere tevkifat yapmakla yükümlüdürler. Maddenin ikinci fıkrasında ise 18 inci madde kapsamında (2009/14592 sayılı BKK’ya göre) serbest meslek nedeniyle yapılan ödemelerden %17 oranında gelir vergisi kesintisi yapılması öngörülmüştür. Diğer ödemelerden %20.

Buna göre hattat, Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesine göre muafiyet kapsamına girdiği için, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin 2/a bendine göre %17 oranında gelir vergisi stopajı yapmanız gerekmektedir. Restorasyon işleriyle ilgili olarak hattattan alacağınız hizmet karşılığında ödeyeceğiniz tutarlar. Anılan kanunun 18. maddesi kapsamında çalışan bir hat sanatçısının serbest çalışma makbuzu düzenlemesi gerekmediğinden, yapılan ödemelerin gider pusulası imzalanarak doğrulanması mümkündür.

Katma değer vergisi kanunu açısından:

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu;

1/1 maddesinde ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisine tabidir,

Madde 9/1’de, mükellefin Türkiye’de ikametgahı, işyeri, hukuk merkezi, iş merkezi bulunmadığı hallerde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafları tutabilir. vergi alacağının teminat altına alınması için vergiyi ödemekle yükümlü olan vergilendirilebilir işlemlere.

Yargılandı.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “Öz Yeterlilik Kapsamında Teslim ve Hizmetler” başlıklı (I/C-2.1.2.2.) bölümünde;

“3065 sayılı Kanunun (1/1) maddesine göre serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler vergiye tabidir. Yukarıda belirtilen faaliyetleri rutin ve sürekli olarak yapanlar katma değer vergisinden yararlanır. ve ara sıra serbest meslek faaliyetlerine katılanlar Katma Değer vergisine tabi olmayacak.

Kural olarak ve sürekli olarak serbest meslek faaliyetinde bulunanların KDV mükellefiyetlerini belirlemeleri esastır. Ancak, 6599 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 18 inci maddesi kapsamında teslim ve hizmet sağlayanlardan KDV tahsil edilecektir.

Serbest meslek sahiplerinin bu uygulamadan yararlanabilmesi için KDV yükümlülüğünün sadece Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesi kapsamındaki işlemlerden oluşması ve tüm işlemlerin Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlara yapılmış olması gerekmektedir. Yasa. Aynı yasa.

Ayrıca, yükümlülüğün uygulanması kapsamında işlem yapılabilmesi için Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında işlem yapanların (Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde yer alan) vergi memuruna bildirimde bulunmaları gerekmektedir. Kanun) bu işlemi peşinen

Vergi yükümlülüklerini yerine getiren ve sorumluları tarafından ödenen serbest meslek sahipleri (Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesinde sayılanlar) KDV beyannamesi vermezler ve defter tutmazlar. İşlem, Vergi Usul Kanunu’nun genel hükümlerine göre belgelenir.

Bu uygulama gereğince, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi kapsamında yer alan kişi, kurum ve kuruluşlar, Gelir Vergisi (GV) tevkif edilen dahil işlem bedeli üzerinden, Gelir Vergisi Kanunu kapsamına giren kişilere yaptıkları ödemeler üzerinden katma değer vergisi hesaplayarak öderler. Aynı kanunun 18 inci maddesi ve sorumluluklarını beyan ve öderler. Hesaplanan KDV tutarı KDV stopaj matrahına dahil edilmez.

Söz konusu uygulamadan hizmet veya hizmetleri Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamına giren kişi, kurum ve kuruluşlar ile aynı Kanunun 94 üncü maddesinde sayılan kişiler yararlanamaz.

Sorumluluğunu yerine getirmeyi tercih etmeyen ve fiilen bu kapsama dahil edilemeyen mükelleflerin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar ile diğer kişilerle yaptıkları işlemlerden dolayı, bu maddenin 1 inci maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla KDV alınır. beyanname (I/C-2.1 3), beyan ve mükellef tarafından ödenir. Bu mükellefler, genel hükümler çerçevesinde defter tutar, belge düzenler ve KDV beyannamesi verirler. Bu durumda, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, beyanname bölümü (I/C-2.1.3) saklı kalmak kaydıyla, bu işlemlerden dolayı vergiye tabi olmayacaklardır.

Açıklamalar dahildir.

Buna göre, size bu hizmeti veren hattat tarafından, onarım işlerinizle bağlantılı olarak size sunulan ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesine göre muafiyet kapsamına giren “hat sanatı” için verilen hizmet, Hattatın serbest faaliyetlerini rutin ve sürekli olarak icra etmesi durumunda KDV’ye tabi olacaktır. Hizmet üzerinden hesaplanan katma değer vergisi, yukarıda belirtilen mevzuatın yorumları çerçevesinde kendisi tarafından beyan ve ödenecek veya 94 üncü maddede belirtilen sorumlu adresteki kişi, kurum veya kuruluş tarafından beyan ve ödenecektir. Gelir Vergisi Kanunu.

Ancak, söz konusu hizmetin arızi olarak gerçekleştirilmesi halinde söz konusu işlem KDV’ye tabi olmayacaktır.


Kaynak: ismmo
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan