medyauzmani.com
Bazı menkul kıymet alım satım işlemleri zararla sonuçlanırsa stopaj kuralı – Özgün Fikirler

Bazı menkul kıymet alım satım işlemleri zararla sonuçlanırsa stopaj kuralı

Satın alma işleminin bir kısmı hasarla sonuçlanırsa para çekme kuralı

Alım satıma konu olan menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası araçlarının aynı türden olması kaydıyla, üç aylık dönem içinde yapılan işlemlerin bir kısmının zarar, bir kısmının karla sonuçlanması durumunda, indirim kuralı kazançlardan kaynaklanan kayıplar.

Üç aylık sonucu zarar ise, bu zarar takvim yılını geçmemek kaydıyla bir sonraki çeyreğe devredilir.

Bir takvim yılının son çeyreğinde oluşan zarar tutarı bir sonraki takvim yılına devredilemez.

—————–

Aynı tür menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları nelerdir?

Aynı türden menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının değerlendirilmesinde aşağıdaki sınıflandırma esas alınacaktır.

i) Sabit getirili menkul kıymetler
2) Değişken getirili menkul kıymetler
III) Diğer menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları
4) Yatırım fonlarına katılma belgeleri ve yatırım fonlarının payları

Menkul kıymet içeren vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde, ilgili menkul kıymetin dahil olduğu gruba göre sınıflandırma yapılacaktır. Menkul kıymetlere bağlanmadan gerçekleşen işlemler üçüncü bölümde yer almaktadır. Gruptaki diğer menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları kapsamında değerlendirilecektir. Hisse veya hisse senetlerine ek olarak
Hisse senedi endekslerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, aracı kurum varantları ve İMKB’de işlem gören hisse senedi ve hisse senedi endekslerine dayalı ihraç edilen hisse senedi yoğun fonların da aynı hisse sınıfında değerlenmesi gerekmektedir.

Hisse senedi ve hisse senedi endeksleri dışında bir dayanak varlığa bağlanan teminat ise III olarak sınıflandırılır. Bölüm ele alınacaktır.

Sermaye piyasasında bir hisse senedi veya başka bir enstrüman olması durumunda çekilme gerekçesi

Alım veya itfa işlemleri sırasında ödenen komisyonlar ile banka ve sigorta işlemlerinden alınan vergiler stopaj kuralı belirlenirken dikkate alınacaktır.


Kaynak: GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın