medyauzmani.com
Başkan tarafından yapılan açıklamalar bağlamında ek göstergelerin genel/özet değerlendirmesi – Özgün Fikirler

Başkan tarafından yapılan açıklamalar bağlamında ek göstergelerin genel/özet değerlendirmesi

Mahmud Asin
Siviller Başmüfettişi

1– memurlara ek bir sinyal verin; Bu teknik/ayrıntılı/karmaşık bir konu. Bunu anlamak “kökü bilmek” gerektirir.

Vaatler sırasında konunun bu yönü yeterince vurgulanmaz ve sonu açık uçlu bırakılır. Bu sayede 3.600 ek gösterge verilirse memur ve emeklilerin ekonomik sıkıntılarının ortadan kalkacağı, çalışanların mali haklarının istenildiği gibi iyileştirileceği yönünde yüksek bir algı oluştu.

2- uzun; Komisyonun gereksiz oyalaması/çalışmaları sonucunda dosya CB’ye havale edildi ve 06.06.2022 tarihinde bakanlarla yaptığı görüşmenin ardından CB bir açıklama yaptı: “… söz verilen bazı profesyoneller için ek endikasyonlar (ek olarak) (öğretmen/polis/sağlık memuru ve din görevlisi için) 600 puan tutarında olup, ek endeks artışı sonucunda emekli maaşlarındaki küçük artışların yanı sıra özellikle emekli maaşı ve ikramiyelerde önemli kazanımlar elde edildiği belirtilmiştir.

3- Konuyla ilgili daha önceki yazılarımda ve soru/cevap açıklamalarında da belirttiğim gibi:

3.01- Ek göstergedeki artış, 2008 yılı Ekim ayından sonra göreve başlayan kamu çalışanlarını doğrudan etkilememekte ve sayıları toplamın yarısına yakındır.

Ek endeks artışı, çalışan emekli maaşlarında toplam 141,27 TL, emekli maaşlarında azami 118 TL (600 puan üzerinden prim ödenen yıllara göre) artış olacaktır.

3.02– 2008 yılı Ekim ayında (5434 sayılı Türkiye Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre) göreve başlayan memurlar için istisnai durumlar dışında ek göstergeler 600 puan, 141,27 TL artacaktır. emekli maaşlarında 118 TL.

Ancak bu memurlara tanınan ek endeks artışı, 5434 sayılı Kanun’un Ek 70’indeki basamaklarda (eşik değerlerde) bir artışa/değişime yol açıyorsa, örneğin 3000’den 3600’e çıkarsa, vadesi gelen aylıklarda SGK ve BES Fazla Mesai kesintisine (142 TL) düşüş var Öte yandan emekli maaşlarında 1.234 TL artış var.

Endeksin 600 puan daha artması asgari değerlerde bir değişikliğe yol açmıyorsa (örneğin şube müdürleri 2.200’den 2.800’e veya genel müdür yardımcıları/bölge müdürleri için 3.600’den 4.200’e çıkarılmışsa), toplam emekli maaşı artacaktır.İlgilenenlere sadece 141,26 TL ve 118 TL.

3.03 Öte yandan, en yüksek memurun ek göstergesi 600 puan artarsa, memurun aylık/emekli maaşına ek zam yapılacak. Ancak bu varsayım doğru çıksa bile, şüphesiz ki yazılı/görsel medyada bir müjde (!) gibi devlet memurlarına anlatılmasında abartılı bir artış söz konusudur.

Çünkü söz konusu iyileşme sağlanırsa örneğin 3600 ve 30 hizmet yılı ek göstergesi ile emekli öğretmenlerin maaşlarına 170,5 TL (170,5 / 17 = 10 USD) ek zam yapılacak.

Ek endeksi 2.200 olanlar için bu artış 100 TL’ye düşüyor.

4- Yukarıdaki apaçık gerçekler apaçık ortadayken, tüm medyamızda;

Ne yazık ki konunun sadece olumlu yönleri tartışılıyor; En uç/en iyi örnekler, sözde müjdeli haberler(!) yetkililere veriliyor, umutları pompalanıyor, ta ki token artışları sanki TL yerine dolar üzerinden yapılacakmış gibi şişirilene kadar, açıkça belirttiğim gibi. uzun zaman önce “dağ fare doğurur”. Gerçek göz ardı edilir.

5- Sonuç olarak, mevcut düzenleme 3.600 ek göstergeden oluşmaktadır; Hükümet yetkililerinin de dolaylı olarak kabul ettiği gibi, aylık maaşlarda gözle görülür bir artışa yol açmıyor.

Bazı durumlarda, aylık maaşlarda bir düşüş var.

Ekim 2008’den önce göreve başlayan bazı meslek mensuplarının (öğretmen/polis/hemşire vb.) emekli maaşlarına 1.234 TL zam getiriyor.

(Ekim 2008’den sonra göreve başlayan öğretmen/polis ve diğer meslek mensuplarının aylıklarında böyle bir artış yoktur.)

Bu istisnalar hariç, sadece (genel) memurların aylıklarında 118 TL’lik bir artış var.

3.600 sayılı Yönetmeliğin Ekim 2008’den önce işe başlayan memurları/emeklileri bile tatmin etmeyeceği ve yüksek beklentilerini karşılayamayacağı şüphesizdir. Çünkü ek gösterge numaraları; Memur maaşını oluşturan 8-10 bileşenden sadece birini oluşturuyor. Bir eşyayı/maddeyi yükseltmekle aylık maaşlarda yeterli bir artışın sağlanamayacağı açıktır.

Konunun detayları ortaya çıktıkça genelkurmay birliklerinin açıklamalarından “dağın fare doğurduğu” gerçeği net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Öte yandan, cumhurbaşkanının yaptığı açıklamanın üzerinden 10 gün geçmesine rağmen konuyla ilgili meclis teklifinin henüz sunulmadığı belirtilirken, çalışmaların tamamlanıp nihai karara bağlanmadığı kaydedildi. bitmiş değil.

16


Kaynak: Mahmud ESEN – Mülkiye Başmüfettişi E.’nin özel izni ile yayınlanmıştır. Yazıdaki tüm hak ve sorumluluklar yazarına aittir. Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın