medyauzmani.com
Basit usule tabi olanlar, 2022 yılı muafiyeti kapsamında elde ettikleri kazançlar için gelir vergisi beyannamesi vermeyecek. – Özgün Fikirler

Basit usule tabi olanlar, 2022 yılı muafiyeti kapsamında elde ettikleri kazançlar için gelir vergisi beyannamesi vermeyecek.

Acaba basit yöntem, vergi mükelleflerine 2022 için toplam değerin bir onayını verecek mi?

Basit yoldan vergilendirilen mükellefler yıllık götürü beyanname vermeyeceklerdir.

2021’e de vermediler.

Bu değişiklik 2021 yılında yayınlanan 7338 sayılı Kanun’un 1. maddesi ile yürürlüğe girdi.

Mevzuat değişikliklerini web sitemizden takip edin. Bununla ilgili açıklamamız aşağıdaki linktedir.


Basit bir prosedürle belirlenen kazançlar üzerinden gelir vergisinden muafiyet

7338 sayılı Kanun ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na mükerrer eklenen 20/A maddesi ile basit usule tabi mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmiştir. Basit usule tabi mükellefler, istisna kapsamındaki bu kazançları için yıllık beyanname vermeyecek, diğer gelirleri için beyanname vermeleri halinde ise bu kazançları beyannameye dahil etmeyeceklerdir.

7338 Sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’na mükerrer 20/a maddesinin eklenmesi ile basit usule tabi mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmiş olup, gelirin tespiti, belge düzeni, kayıt düzeninde herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. mükellefe ilişkin diğer yükümlülüklerin uygulanması ve yerine getirilmesi. Bu nedenle, mükellefler basit prosedürlere tabidir; Kârın tespiti, kayıtların tutulması, belge düzenlenmesine ilişkin diğer yükümlülükleri ve yükümlülüklerini yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde yerine getirmeye devam edeceklerdir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 47 ve 48 inci maddelerinde yer alan şartlara aykırı hareket eden mükelleflerin ticari kazançları basit şekilde tespit edilirken, takip eden takvim yılının başından itibaren bu mükellefler söz konusu yıl için söz konusu istisnadan yararlanabileceklerdir. koşulların ihlal edildiği durumlarda.

Bir takvim yılı içinde basit usulden doğru usule geçiş yapan mükellefler, doğru usule geçtikleri tarihe kadar olan kazançları istisnadan yararlanacak, bu tarihten sonra söz konusu istisnadan yararlanamayacaklardır.

Örnek 1: Uzun süre kuaförlük faaliyetinde bulunan ve basit usule tabi olan A mükellefi, 2022 yılında elde ettiği kazanç nedeniyle basit usule göre tespit edilen kazançları için gelir vergisi istisnasından yararlanacak. A mükellefi beyanname vermeyecek aksi halde gelir beyannamesi verirse, bu gelir beyannameye katılmaz.

Gerçek usulde vergilendirilirken bir sonraki takvim yılı başında basit usule geçiş yapan mükellefler, basit usule geçiş tarihinden itibaren gelir istisnasından yararlanabileceklerdir.

Vergi mükellefiyetleri için bir defter beyan sistemi kullanarak, kazançları basit bir şekilde belirlenir.

Mükellefler basit prosedürlere tabidir; 1/1/2018 tarihinden itibaren büyük defter beyan sistemini kullanmaları zorunludur. Sistem ile elektronik ortamda kayıtlarını tutabilecekler, elektronik ortamda tebligat ve dilekçe gönderebilecekler.

Basit usule tabi mükelleflerin sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar (bu gün dahil) www.defterbeyan.gov.tr Adresleri veya gelir vergisi açısından bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla başvurmaları gerekmektedir.

Mükellef başvuruları basit bir prosedüre tabidir;

kendileri,

Meslek Odalarının kendi aralarında düzenledikleri “Defter Beyan Sisteminin Kullanılmasına İlişkin Arabuluculuk ve Mesuliyet Sözleşmesi (Meslek Odaları ve Kârı Basit Usullerle Tespit Edilen Üyeler İçin)” 6644 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Ekinde yer almaktadır. 486

340 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Ekinde yer alan “Elektronik Beyanname Verilmesine İlişkin Arabuluculuk ve Sorumluluk Sözleşmesi”ni imzaladıkları meslek mensupları bu işlemleri yapabileceklerdir.

Yeni bir yükümlülük oluşturan mükellefler için basit prosedür; kendileri veya arabuluculuk yapmaya yetkili ve yukarıda belirtilen sorumluluklara sahip meslek mensupları veya meslek odaları vasıtasıyla gerçekleştirebilirler. İşe başladığının bildirildiği günü takip eden iş gününün yedinci günü mesai bitimine kadar. Gelir vergisi açısından bağlı oldukları vergi dairesine başvuracaklardır. Söz konusu başvurunun, işe başlama bildiriminin verildiği günü takip eden yedinci iş günü (23.59 saat) sonuna kadar yapılması gerekmektedir. www.defterbeyan.gov.tr Bu adres üzerinden de yapılabilir.

basit usullere tabi mükelleflerden;

İçeriği nedeniyle gerçeğe aykırı veya yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenlere, bu emrin tebliğ tarihini takip eden ay başına kadar,

Mevcut işlerine Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetleri ekleyenler, bu faaliyete başladığının tebliğini takip eden yedinci iş günü sonuna kadar

Gerçek usule göre vergilendirilirken Gelir Vergisi Kanunu’nun 46 ncı maddesindeki düzenlemeye göre basit usule tabi olmayı yazılı olarak talep eden mükellefler, şartların uygulandığı takvim yılının son gününe (bu gün dahil) kadar yukarıdaki maddede belirtilen şartların karşılanması,

Gelir vergisi bakımından bağlı bulundukları vergi dairesine veya www.defterbeyan.gov.tr ​​adresinden elektronik ortamda gerek kendileri gerekse meslek odaları veya arabulucu ve yükümlü olarak yetkilendirdikleri meslek mensupları aracılığı ile başvurmaları gerekmektedir.

İnteraktif vergi dairesi sistemi ( Parola veya vergi dairelerinden alınan “kullanıcı kodu” ve “şifre” bilgileri. www.defterbeyan.gov.trAdres girilecektir.

Kazançları basit bir şekilde tespit edilen mükellefler, üçer aylık dönemlerde yaptıkları alım ve giderler ile satış ve gelirlerini takip eden ayın sonuna kadar defter beyan sisteminde tutmakla yükümlüdürler.

Yazılı beyan sistemine ilişkin 486 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun kamuya duyurusunda detaylı açıklamalara yer verilmiştir.

Yıllık beyan verilmedi

7338 Sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanununa eklenen mükerrer 20/a maddesine göre; 1/1/2021 tarihinden itibaren kazançları basit bir şekilde tespit edilen ticaret ve sanat uzmanlarının ticari kazançları gelir vergisinden istisna edilmiştir. Böylece basit usule tabi olan mükellefler, 2022 yılı işletme kazançları için 2023 yılında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecek, diğer gelirleri (gayrimenkul geliri, teminat sermaye geliri vb.) nedeniyle bu kazançlar beyannameye dahil edilmeyecektir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi Mart 2023’te verilecektir.

Örnek 15: Taksi işletmeciliği nedeniyle küçük bir işlem geçiren ve 2022 yılında bu faaliyetten 80.000 TL kazanan mükellef (O), aynı yıl konutundan da 30.000 TL kira geliri elde etti.

Bu durumda (O) mükellefi, 2022 yılında taksicilikten elde ettiği kazanç gelir vergisinden istisna olduğundan, basit yoldan tespit edilen işletme kazancını, kira geliri için vereceği yıllık gelir vergisi beyannamesine dahil etmeyecektir.

Vergi Kurulu alınmadı

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 5. maddesi, gelir vergisi mükelleflerinin (kazançları basit usulle tespit edilenler dahil) ve sermaye şirketlerinin, vergi matrahına esas kazanç tutarını ve buna karşılık gelen kazanç tutarını gösteren bir tabloya sahip olmaları gerektiğini belirtmektedir. Her yıl Mayıs ayının son gününe kadar olan vergi tutarları. 1/1/2021 tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesine göre basit usule tabi mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden istisna olduğundan ve bu kazançlara ilişkin yıllık beyanname verilmeyeceğinden, Bu aralıktaki mükelleflerin ticari kazançları üzerinden vergi tarhiyatı yapmak. Dolayısıyla ticari kazançları vergi matrahına konu edilmeyen basit usule tabi mükelleflerin vergi levhası alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kârı basit usullerle tespit edilen mükellefler için katma değer vergisi uygulaması

Kârı basit usule göre tespit edilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV’den istisna olup, bu mükelleflerin KDV beyannamesi vermeleri gerekmemektedir.

– Kazançları basit usule tâbi olan mükellefler, mal teslimi ve hizmet ifasında KDV hesaplayamayacakları için, bunlardan mal ve hizmet satın alan mükelleflerin indirime tabi olacakları KDV tutarı da olmayacaktır.

– Gerçek usulle vergilendirilen ve kazancı basit usulle tespit edilen mükelleflerden mal ve hizmet satın alan mükellefler, ödedikleri KDV’yi gider veya maliyet olarak kabul edeceklerdir.

Ancak, kazançları basit bir usulle belirlendiği ve işlemleri KDV’den muaf olduğu halde, düzenledikleri belgelerde “KDV dahil” veya KDV gösterdikleri şeklinde bir şerh bulunmaktadır. (Belge üzerinde KDV satırı çizilerek “KDV Dahil” yazılması veya KDV satırı yerine belgede herhangi bir yere “KDV Dahil” yazılması durumu değiştirmez.) Mükellef dahil mükellefler, bu belgelerde ayrıca gösterilen veya iç yüzdesi üzerinden hesaplanan KDV’yi takip eden ayın 28’inci gününe kadar beyan ederek ödemelidir.

Kârı basit bir şekilde tespit edilen mükellefler, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak vergilendirilme başvurusunda bulunabilirler. Bu mükellefler için vergi dairesi tarafından başvuru tarihinden itibaren üçer aylık dönemlerde KDV yükümlülüğü belirlenir. Bu şekilde vergi ödeyenler ancak üzerinden üç yıl geçtikten sonra mükellefiyetten kurtulabilirler. Mükellefler, üç yıllık sürenin bitiminden önce yükümlüklerinden kurtulma talebinde bulunmadıkları takdirde, yükümlülükleri üç yıl daha uzatılmış sayılır.


Kaynak: GİB, Basit Usul Kazanç Rehberi, İSMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın