Gazının yüzde 80’ini Rusya’dan alan Avusturya, yenilenebilir enerji çeşitliliği ve üretim miktarı açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmasına rağmen, bu gaz açığını kapatmaya yetmiyor.
Moskova’daki yetkililerin doğalgaz arzını durdurması, özellikle kış aylarında ciddi bir enerji krizine yol açtı.
Vatandaşlar, artan elektrik fiyatları nedeniyle odun sobasında çözüm buldu.
Avusturya’da yükselen elektrik fiyatları hayat pahalılığını da beraberinde getirdi. Kovid-19 pandemisi sırasında yüzde 3 civarında olan enflasyon oranı yüzde 10’a yükseldi.
Yüksek fiyatlara karşı mali destek, elektrik fiyatlarının bir kilovat saate kadar sabitlenmesi gibi devlet destek paketi vatandaşları gülümsetse de, fiyatların sürekli artması ve belirsizlik insanları karamsar hissettiriyor.
Avusturyalılar, bir AA muhabirinin enerji krizi, yaşam pahalılığı ve kış öncesi Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili sorularını yanıtladı.
Avusturya’nın Salzburg kentinde yaşayan ve adını vermek istemeyen Barbara, evinde akaryakıtlı kazan kullandığını ancak artan fiyatlar nedeniyle kışın odun sobası kullanacağını söyledi.
Elektrik krizi nedeniyle hayat pahalılığındaki artışın özellikle piyasalarda hissedildiğini söyleyen Barbara, şunları kaydetti: (Yaşam maliyeti) esas olarak piyasa fiyatları açısından anlaşılır. Fiyatlarda yüzde 25 artış olduğu söyleniyor. İnsanlar mutsuz, düşük ücretler yüzünden anlaşamıyorlar anlaşılan. Ayrıca insanlar bunun biteceğinden korkuyor. dedi.
Helmut Nett, kendisini kışa hazırladığını söyledi. “Odun sobası aldık, pencerelerimizi tamir ettik. Evet, daha önce izolasyon yaptık. Odun sobası ile ısınacağız.” dedi.
Nett, geçtiğimiz yıllarda odun sobası kurma gibi bir planının olmadığını, elektrik fiyatları ciddi oranda artacağı için bu yöntemi kullandığını, odun fiyatlarının da arttığını ancak bunun böyle olduğunu söyledi. bir şekilde yenmesi gerekiyordu.
Özellikle gaz ve yenilenebilir enerji ile yananlar için fiyatların artacağını anlatan Nett, savaşın bitmesinden sonra hayat pahalılığının her geçen gün daha da belirginleştiğini söyledi.
“Piyasa fiyatları her hafta yükseliyor”
ağ, “Gıda fiyatları arttı, pazar her hafta artıyor. Her şey yüzde 15-20 değerindeydi. Gazdan bahsetmeye gerek yok. Araba kullanmak daha pahalı hale geldi. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” dedi.
Nett, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak şunları söyledi: “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin onlarla konuşmak istedi ama Avrupalılar reddetti. Ona her taraftan baskı yaptılar ve bir noktada burası benim bölgem dedi ve savaş başladı. Savaşı reddediyorum, tehlikeli, ama ne yazık ki savaş başladı ve Putin’in duracağını düşünmüyorum, devam edecek. düşüncelerini paylaştı.
Şehrin en eski bölgesi olan Stephansplatz’da araba şoförlüğü yapan Thomas, odun sobası kullandığını ve enerjisini elektrik üretmek için kullandığını söyledi.
“100 Euro şimdi 70 Euro değerinde”
Enflasyondaki artışı açıklayan Thomas, 100 avronun artık 70 avro değerinde olduğunu, 1 avro civarında olan benzinin ise 2 avroya çıktığını söyledi.
Elektrik fiyatlarındaki artışın savaştan kaynaklanmadığını varsayan Thomas, şöyle devam etti:
“Bu saçmalık, her şeyi pahalıya mal etmek için bir bahane. Çünkü rüzgar, su, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjimiz var. Büyük şirketler çok büyük karlar elde ediyor. Burada elektrik sorunlarından ya da sorunlarından bahsetmek ne kadar gerekli. yüksek ikramiyeler, vatandaşlar her şeyi ödemek zorunda. Şimdi elektrik fiyatları iki katına çıktı.”
Üniversite öğrencisi Christoph, Avusturya’da kışın sert geçtiğini ve kışın da dışarıda olduğu gibi evde de daha büyük giysiler giymesi gerektiğini söyledi.
Hayatın değerinin her yerde hissedildiğini kaydeden Christoph, şunları söyledi: “Ben öğrenciyim, her şey çok pahalı. Alışveriş yaparken çok dikkat ediyorum, indirim olduğu zaman çok mutlu oluyorum. Özellikle piyasa fiyatlarındaki artış ortada. Geçen yıla kıyasla, bakkaliye için 20 Euro’dan fazla ödeme konusunda rahatım. “ dedi.
Ukrayna’da yardım
Elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle hükümetin desteğinden memnun olduğunu açıklayan Christoph, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yakında bitmeyeceğini düşündüğünü söyledi. “Ukrayna’nın payına düşeni alacağına ve Rusya’nın, özellikle de Putin’in yapmak istediklerini başaramayacağına inanıyorum.” değerlendirmesini yaptı.
Öte yandan Anna, ülkede gaz bulunmadığı takdirde soğukta kendilerini sıcacık tutacak kazak, battaniye gibi kumaşları kullanacaklarını söyledi.
Fiyatlardaki artışın özellikle market alışverişlerinde hissedildiğini kaydeden Anna, şunları kaydetti: “Ev ihtiyaçları ile ilgili her şeyin fiyatı arttı. Sigorta, araba kullanmak pahalı hale geldi. Petrol fiyatları yükseldi ve düşmüyor.” dedi.
Ülkelerin bir an önce savaşın sona ermesi için harekete geçmesi gerektiğini anlatan Anna, savaşın sadece iki ülkeyi değil tüm dünyayı yok ettiğini sözlerine ekledi.
Elektriğinin yaklaşık yüzde 34’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlayan Avusturya’da hükümet, 2030 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan elektrik elde etmeyi, 2040 yılına kadar ise fosil yakıtlara olan bağımlılığını ortadan kaldırmayı planlıyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından Avrupa Birliği (AB) bu ülkeyi cezalandırmak için defalarca yaptırımlar uygulamış ve Moskova’daki yetkililer Avrupa’ya gaz arzını durdurmuştu.
Bu durum özellikle Almanya ve Avusturya gibi Rus doğalgazına bağımlı ülkelerdeki fabrikalarda ısı ve elektrik kesintileri gibi büyük endişelere yol açarken, elektrik ve gaz fiyatlarının yüzde 200 oranında artmasına neden oldu.
Avusturya’da enflasyon 70 yılın en yüksek seviyesinde
Avusturya İstatistik Kurumu bugün yaptığı açıklamada, Eylül ayında enflasyon oranının yüzde 10,5’e yükselerek ülkede 1952’den bu yana ilk kez çift haneli rakamlara ulaştığını ve son 70 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi.
kaynak: AA
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]