medyauzmani.com
Araç sigortası poliçeleri Form B’de raporlanıyor mu? – Özgün Fikirler

Araç sigortası poliçeleri Form B’de raporlanıyor mu?


Güncelleme tarihi: 28 Şubat 2023

İçindekiler

Şirket aracımızı bir sigorta şirketi ile sigortalattınız. Sigorta poliçesini Bildirim Formu Ba’da bildirecek miyim?

396 Sayılı VUK Genel Tebliği’nin (1.2.1.) numaralı bölümünde “Bildirim yapmakla yükümlü mükelleflerin, belirlenen limitler dahilinde yaptıkları her türlü mal ve/veya hizmet alım ve satımları, mal ve/veya hizmetin niteliğine göre belirlenir. belge (Fatura, fatura Konşimento, “Meslek Fişi, Ürün Fişi, Harcama İhbarı, Akaryakıt Pompalarına Bağlı Ödeme Kayıt Cihazı Fişi, Sigorta Komisyonu Harcama Belgesi ve Yolcu Bileti” dışında Ba-Bs İhbar Formlarında ücretsiz olarak yer alacaktır. ”.

Ancak asıl sigorta şirketi tarafından elektronik ortamda düzenlenen elektronik belgeler, sigorta acentesi tarafından BA veya BA bildirimine tabi olmayacaktır..

Bu bildirimler ana sigorta şirketi (örn. Anadolu Sigorta A.Ş.) tarafından Btrans sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirildiğinden ayrıca bildirime tabi olmayacaktır. Büyük sigorta şirketleri tarafından acentelerine verilen sigorta komisyon gider belgeleri, izin verilen limiti aşmaları halinde ba bildirim formuna dahil edilecektir. Sigorta komisyon gider belgelerinin acente tarafından bildirime tabi olacağı resmi açıklamada açıkça belirtilmekle birlikte aksi yönde hükümler de bulunmaktadır. Ancak son açıklamada bu yönde bir değişiklik olmadığı için Bildiri Ba şeklinde yer alması gerektiğini düşünüyoruz.


Ba-Bs bildirimlerinin ilanına ilişkin 3.12.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik (Ek No.:396) İcra Beyanı (Sipariş No: 543) ile yapılan en son değişikliklere ilişkin temel veriler ve yorumlar

..
“3.2.4. Bildirim yükümlülüğü bulunan ancak alım ve/veya satışları belirlenen limitin altında olan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükelleflerin ilgili dönem için Form Ba ve/veya Form B bildirimlerini ibraz etmesi zorunlu değildir. .

Yeni bir uygulama; Ocak/2023 dönemi için Şubat/2023 bildirimlerinden itibaren başlamıştır.

3 Aralık 2022 Cumartesi
Resmi gazete
Numara: 32032
fark etme
Hazine ve Maliye Bakanlığından (Gelir Dairesi):
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik (Ek No.:396)
İcra Beyanı (Sipariş No: 543)
Madde 1 4/2/2010 tarihli ve 27483 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu (Sıra No:396) genel tebliğindeki “149” ibaresinden sonra “170/a” ibaresi eklenmiştir.
Makale 2- Aynı ifadenin “1- KAPSAM” başlıklı bölümünün 1.2.7. 1.2.8. Numara eklendi.
“1.2.8. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Form Ba ve Form B tebligatlarında yer alacak mal ve/veya hizmet alım/satımlarına ilişkin bilgilerin ilgili kurumlardan elektronik ortamda temin edilmesi halinde, bu bilgiler tebligatlarda yer alır. resmi internet sitesinde (www.gib.gov.tr) yapılacak duyuruya yer verilmesi taahhüdünü kaldırmaya yetkilidir.”
Madde 3 – 3.2.4 aynı beyannamenin “3 – Tebligatların teslimi ve doldurulması” başlıklı bölümünden. Numaralandırılmış fıkra örneklerle aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“3.2.4. Bildirim yükümlülüğü bulunan ancak alım ve/veya satışları belirlenen limitin altında olan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükelleflerin ilgili dönem için Form Ba ve/veya Form B bildirimlerini ibraz etmesi zorunlu değildir. .
Örnek 2. B ve B formu bildirimlerini vermekle yükümlü olan C Şirketine 2023/Şubat döneminde D Şirketi tarafından elektronik ortamda düzenlenen 4 adet belgenin KDV hariç toplam tutarı 4.000 TL olup, kağıt üzerinde düzenlenen 3 adet belgenin toplamıdır. KDV hariç 2500 Türk Lirası. Ayrıca aynı dönemde C Şirketi tarafından E Şirketine elektronik ortamda düzenlenen iki belgenin tutarı KDV hariç 6.000 TL’dir. İlgili ay içerisinde C Şirketinin bildirime tabi başka bir alış veya satışı olmamıştır.
Bu durumda, D Şirketinin 2023/Şubat döneminde elektronik ve kağıt ortamında düzenlediği belgelerden KDV hariç toplam 6.500 TL (4.000 + 2.500) TL’nin C Şirketinin Form Ba bildirimini aştığı dikkate alındığında, Beyannamede belirtilen limit sadece kağıt olarak düzenlenen 3 adet kağıt belge dikkate alınır.Belgenin toplam tutarı olan KDV hariç 2.500 TL’nin bildirime dahil edilmesi, elektronik ortamda düzenlenen belgelerin bildirime dahil edilmemesi gerekir. .
Öte yandan, 2023/Şubat döneminde E Şirketine yapılan satışlara ilişkin düzenlenen tüm belgeler elektronik ortamda düzenlendiği için C Şirketinin Form B bildirimi yapmasına gerek yoktur.”
Madde 4- Bu beyan, yayımı tarihinden itibaren bildirim süresi boyunca sunulması gereken bildirim formları için geçerli olmak üzere yayımı tarihi itibariyle geçerlidir.
Madde 5- Bu tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

İlk yayın tarihi: 24 Haziran 2021

BA-bs’ye yeni otomobil sigortası poliçelerini gösterecek miyiz?

Ba Bs formu eski veya yeni formu içermez.

Lisans derecesi paradigması değişmedi. Foruma yazılacak belgenin tanımı değiştirildi.

VUK’a göre elektronik belge olarak düzenlenen belgeler Form B’ye yazılmaz.

Sigorta poliçeleri elektronik belge olarak düzenlenirse Form B’ye yazılmaz, kağıt belge olarak düzenlenirse Form B’ye yazılır.

Aşağıdaki belgeler dışındaki tüm belgeler Form B’ye yazılacaktır.

VUK uyarınca düzenlenmiş elektronik belgeler: (VUK 509 seri numarası Gn.Tb.) Elektronik fatura Elektronik arşiv faturası Elektronik konşimento Serbest ürün makbuzu Elektronik serbest meslek makbuzu Elektronik bilet için elektronik gider pusulası Elektronik Sigorta Komisyonu gider belgesi E- Elektronik sigorta poliçesinin alınması

vergi usul kanunu genel beyannamesi

(sıra numarası: 396)

1.2 Alım/satım hüküm ve koşulları bildirime tabidir

1.2.1. Mükelleflerin yaptıkları her türlü mal ve/veya hizmet alım ve satımlarını, belirtilen limitler dahilinde, kendilerine ilişkin belge türü (fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu, ürün makbuzu, gider fişi) üzerinden beyan etmekle yükümlüdür. ve pompalara bağlı bir ödeme kaydedici cihaz makbuzu) Akaryakıt ve sigorta komisyonu (harcama belgesi ve yolcu bileti) bildirimi Ba-B’lerden bağımsız olarak oluşur.

1.2.2. 2010 yılı ve izleyen yıllar için mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarında uygulanacak limit 5.000 TL olarak yeniden belirlendi. Buna göre, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile bir kişi veya kuruluştan KDV hariç 5.000 TL ve üzeri mal ve/veya hizmet alımı; KDV hariç tutarı 5.000 TL ve üzeri olan mal ve/veya hizmet satışları “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form B)” Tablo 2 alanındaki kişi veya kuruluşa bildirilecektir.

Yukarıdaki limitlerin uygulanmasında, özel vergi matrahına tabi mal ve/veya hizmet alım/satımlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dahil tutarlar dikkate alınacaktır. .

Belgelerde gelir vergisi stopajının da yer aldığı durumlarda stopaj öncesi toplam tutarlar dikkate alınacaktır.

Alım ve satım fiyatlarının belirlenen limitlerin altında bildirildiği “Diğer Mal ve Hizmetlerin Toplam Fiyatları” bölümü (Tablo 3) Ba-Bs bildirim formlarından kaldırılmıştır.

1.2.3. Herhangi bir mal veya hizmetin alımı veya satımı nedeniyle fatura düzenlenerek alıcıya/satıcıya yansıtılan gelir/giderler, azami vade veya kur farkının aşılması durumunda da bildirimlere dahil edilecektir.

1.2.4. Bir kişi veya kuruluştan yapılan alışverişlerin bir kısmının veya tamamının iadesi durumunda, söz konusu iadeler o kişi veya kuruluşa satış olarak kabul edilecektir.

Aynı şekilde, yapılan satışların bir kısmının veya tamamının bir kişi veya kuruluşa iade edilmesi halinde, bu iadeler, söz konusu kişi veya kuruluştan yapılmış alışveriş olarak kabul edilecektir.

1.2.5. Bankalar, katılımcı bankalar, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, yatırım fonları ve ortaklıkları, reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri, sigorta şirketleri ve acenteleri işlemlerini periyodik olarak Bakanlığımıza bildirdikleri için düzenledikleri dekont ve poliçe bilgilerini ibraz etmeleri gerekmektedir. Model B ile servis ve satış işlemlerine gerek yoktur.

Benzer şekilde, bu kurumlarca aralarındaki işlemler nedeniyle düzenlenen dekontların Form Ba’da karşı tarafa bildirilmesi gerekli değildir.

Ancak bu işyerleri diğer belgelere dayalı mal ve hizmet alım/satımlarını genel esaslar çerçevesinde Ba-B Formları ile bildirmekle yükümlüdürler.

1.2.6. Döviz alım satımı yapan mükellefler ile Yetkilendirilmiş Teşebbüs lisansı sahibi mükellefler ile kıymetli maden alım satımı yapan Altın Borsası üyesi mükelleflerin belirli bir tutarın üzerindeki alım satım bilgilerini Bakanlığımıza bildirmeleri gerektiğinden, , bu İşlemleri Ba ve Bs bildirim formlarını kullanarak bildirmeye gerek yoktur.

Ancak bu işyerleri diğer belgelere dayalı mal ve hizmet alım/satımlarını genel esaslar çerçevesinde Ba-B Formları ile bildirmekle yükümlüdürler.

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin ise, döviz büroları ve diğer yetkili kuruluşlardan yaptıkları döviz alım ve satımlarını Ba ve Bs Bildirim Formlarında belirtmeleri gerekmemektedir.

1.2.7. Sigortacılar tarafından yapılan tazminat ödemelerinin fatura ile belgelenen mal veya hizmet alımına dayalı olması halinde, bu tür alımların Genel Esaslar kapsamında KDV hariç tutarlar ile Bildirim Formu Ba’da yer alması gerekmektedir.


Kaynak: ismmmo, GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın