medyauzmani.com
Antioksidanlar nelerdir? Antioksidanlarla Hücre Yıkımını Önleyin – Fikirler – Özgün Fikirler

Antioksidanlar nelerdir? Antioksidanlarla Hücre Yıkımını Önleyin – Fikirler

Serbest radikaller nelerdir?

İnsan vücudunda aynı anda milyonlarca işlem gerçekleşir ve hepsinin oksijene ihtiyacı vardır. Ne yazık ki hayat veren oksijenin zararlı yan etkileri de var. Bu oksitleyici maddeler aracılığıyla olur. Genel olarak “serbest radikallerBu sözde “hücreye zarar veren” maddeler kronik hastalıklara neden olur.

Serbest radikaller, güneş ışığına veya hava kirliliğine maruz kalma yoluyla oluşabilir. Diğer nedenler stres, alkol ve sigara tüketimi, çevresel toksinler, radyasyon, uykusuzluk, aşırı egzersiz, hareketsiz yaşam tarzı veya sağlıksız yiyecekler olabilir.

Demirin yüzeyinde oksidasyonun neden olduğu pas gibi, vücuttaki oksidasyon da hücrelerin yok olmasına ve orada serbest radikallerin oluşmasına yol açar. Serbest radikaller sağlıklı hücrelere saldırır ve genellikle DNA, proteinler ve lipitleri hedef alır.

Bu olaylar zinciri ayrıca bağışıklık fonksiyonunu zayıflatarak yaşlanma sürecini hızlandırır ve birçok hastalığa neden olur.

Sık görülen hastalıklar:

  • kalp hastalıkları
  • Eklem iltihabı
  • kanser
  • damar sertliği
  • ödem;
  • Otoimmün hastalıklar (Addison, Behçet, çölyak hastalığı vb.)
  • Makula dejenerasyonu (katarakta yol açabilir)
  • nörolojik hastalıklar
  • Diyabet
  • akciğer hastalıkları
  • ateşleme
  • İnsülin direnci
  • erken yaşlanma

Antioksidanlar nelerdir?

Antioksidanlar bu sorunlar ortaya çıkmadan hemen önce devreye giriyor. Antioksidanlar serbest radikallere bağlanır ve bu zararlı moleküllerin zarar verici etkisini nötralize eder. Antioksidanlar ayrıca hasarlı hücreleri de onarır.

Bazı antioksidan enzimler vücutta üretilir. Bunların en önemlileri süperoksit dismutaz (SOD), katalaz ve glutatyondur. Süperoksit dismutaz, oksidanların yapısını değiştirir ve onları hidrojen peroksite dönüştürür. Katalaz, hidrojen peroksidi su ve küçük oksijen moleküllerine ayrıştırır. Glutatyon ise çeşitli toksik maddelere bağlanarak yapısını değiştirir ve bu sayede bileşenleri oluşturan maddeler atık olarak vücuttan atılır.


Diğer antioksidanlar gıdalarda bulunur. A vitamini, C vitamini, E vitamini ve beta-karoten açısından zengin besinler en faydalı besinler olarak kabul edilir. Bu besinler, meyve ve sebzelerde değişen miktarlarda bulunur. En güçlü renge sahip olanlar genellikle en sağlıklı olanlardır. Portakal, kırmızıbiber, domates, ıspanak ve havuç da bol miktarda antioksidan içeren besinler arasındadır.

Ayrıca pişmiş gıdalar yerine taze meyve ve sebzelerin tercih edilmesi, vücudun antioksidan emilimini arttırır ve kaybını önler.

Antioksidanlar, serbest radikaller tarafından zarar gören moleküller, hücresel yapılara zarar verebilecek kararsız moleküllerdir. Antioksidanlar bunu serbest radikallere elektron vererek ve onları nötralize ederek yaparlar.

Tüm antioksidanlar aynı şekilde mi çalışır?

Cevap hayır. Antioksidanların etkisi ve etkinliği değişir. Örneğin yeşil çaydaki antioksidanlar C vitamininden daha güçlüdür. Vücudunuzun sağlıklı kalması için çeşitli antioksidanlara ihtiyacı vardır.

Vücut doğal olarak glutatyon, ubikinol ve ürik asit gibi bazı antioksidanlar üretir. Diğerleri diyet veya besin takviyeleri yoluyla alabilirsiniz. En güçlü antioksidanlardan bazıları, bitkiler ve bitkilerden elde edilen fitokimyasallar olarak adlandırılan meyve ve sebzelerden gelir. Bazı önemli antioksidanlar şunlardır:

önemli antioksidanlar

Selenyum, tiroid sağlığı için gerekli olan önemli bir mineral ve antioksidandır. Vücudumuz selenyum üretmez, bu yüzden onu gıda kaynaklarından veya takviyelerden almalıyız. Brezilya fıstığı, düğme ve shiitake mantarları, barbunya fasulyesi, chia tohumları ve kahverengi pirincin hepsi iyi selenyum kaynaklarıdır.

Polifenoller, antioksidan özelliklere sahip birkaç bin fitokimyasaldan oluşan bir gruptur. Çikolatadaki polifenolleri sık sık duyarsınız, ancak bilim adamları zerdeçalın aktif bileşeni olan kurkumin adı verilen zerdeçaldaki bir polifenol hakkında daha fazla araştırma yapmaya ve yayınlamaya başladılar. Zerdeçaldaki bu polifenol bileşikleri, birçok sağlık yararı açısından değerlendirilmiştir. Curcuminoids, bağışıklığı uyararak, beyni koruyarak ve diğer faydalı etkileriyle gen ekspresyonunu iyileştirerek kullanılır. Eylem yoluyla sağlığı korur ve destekler

Beta-karoten, havuç, balkabağı, tatlı patates, mango, ıspanak, kabak, domates, kavun ve şeftalide doğal olarak bulunan turuncu-kırmızı bir pigmenttir. Vücutta A vitaminine dönüşür. Beta-karotenin kendisi güçlü bir antioksidan olmasına rağmen, bazı araştırmaların sonuçlarının A vitamininin herhangi bir antioksidan aktiviteye sahip olup olmadığını sorgulaması önemlidir.

Likopen domates, kavun ve papayada bulunan parlak kırmızı bir pigmenttir. Beta-karoten gibi, likopen de antioksidan özelliklere sahip bir fitokimyasal türü olan bir karotenoiddir. Likopen prostat kanseri, kan pıhtılaşması ve felç riskini azaltır.

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, bağışıklık sistemini ve her yerde sağlığı destekler. Aynı zamanda bir antioksidan haline gelir. İyi C vitamini kaynakları arasında kırmızı ve sarı biber, kivi, brokoli, lahana, çilek ve tabii ki portakal ve limon gibi turunçgiller bulunur.

E vitamini, antioksidan özellikleri ile bilinen yağda çözünen bir vitamindir. Ayçiçeği ve aspir yağı, sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlar bu antioksidanların zengin kaynaklarıdır. E vitamini ayrıca hem multivitaminlerde hem de E vitamini takviyelerinde bulunur.

Çilek, patlıcan, kırmızı lahana, kırmızı üzüm ve diğer renkli gıda bitkilerinde en bol bulunan antosiyaninler, tüm bitkilerde ortak olan mor pigmentlerdir. Ahududuları mavi ve ahududuları kırmızı yapan şey budur. Antosiyaninler çeşitli sağlık yararları sağlar.

Bu zerdeçal polifenolleri birçok sağlık yararı açısından değerlendirilmiştir. Kurkuminoidler, bağışıklık sistemini uyararak, beyni koruyarak ve diğer yararlı etkileriyle gen ifadesini etkileyerek sağlığı korur ve destekler.


Antioksidan açısından zengin besinler

Antioksidanlar, tüm canlıların hayatta kalması için gereklidir.İnsan vücudu, hücresel antioksidan glutatyon gibi kendi antioksidanlarını bile üretir.

Bitkiler, hayvanlar ve diğer tüm yaşam biçimleri, serbest radikallere ve neden oldukları oksidatif hasara karşı kendi savunmalarına sahiptir.Bu nedenle antioksidanlar, bitkisel ve hayvansal kaynaklı hemen hemen tüm gıdalarda bulunur.

Antioksidanları yiyeceklerden almak önemlidir. Aslında, hayatımız belirli antioksidanların, yani C Vitamini ve E Vitamininin alımına bağlıdır.Bitkiler açısından zengin bir diyetle ilişkili sağlık yararları, en azından kısmen, sağladığı çok çeşitli antioksidanlar nedeniyle ortaya çıkar.

C Vitamini: Suda çözünen en önemli antioksidanlardan biri ve önemli bir besin maddesidir.

E Vitamini: Hücre zarlarını oksidatif stresten korumada önemli bir rol oynayan, yağda çözünen önemli bir antioksidandır.

Flavonoidler: Bitkisel gıdalarda bulunan büyük bir antioksidan grubu. Birçok yararlı sağlık etkisi vardır.

Çikolata severlere müjde! %70 kakao içeren çikolata, antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Fakat yazımızın başında da belirttiğimiz gibi vücudun serbest radikallere de ihtiyacı var. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.

Tüm fasulye türleri antioksidan bakımından zengindir. Ayrıca kaslar için protein içerirler ve kolesterol ve yağ içermezler. Bu sayede sağlıklı ve besleyici hale gelir. Sindirmekte zorluk çekiyorsanız, bol sıvı tüketin.

Son yıllarda bulabileceğiniz en iyi antioksidan kaynaklarından biri de içerdiği antioksidanlar sayesinde kanserle mücadelede büyük faydalar sunan brokoli. Özellikle buharla pişirildiğinde içerdiği antioksidanların görünümü ile faydaları artar.

Domates antioksidan bakımından zengin bir besindir. Aynı zamanda içerdiği A ve C vitaminleri ile değerini artıran bu sebzenin potansiyeli oldukça yüksektir. Antioksidan seviyesinin artması için pişirilmesi gereken bu sebzeler, çiğ yenildiğinde vitaminleri ile fayda sağlar.

Ceviz bir başka antioksidan kaynağıdır. Bilinen diğer faydalarıyla da değerini artıran cevizin günlük tüketimi 30 gramdır.

Bir antioksidan takviyesi almalı mıyım?
Diyet antioksidanlarının alımı optimal sağlık için önemlidir. Ancak, daha fazlası her zaman daha iyi değildir. İzole edilmiş antioksidanların aşırı alımı toksik etkilere sahip olabilir ve ayrıca oksidatif hasarı önlemek yerine artırabilir. Bazı çalışmalar yüksek dozda antioksidanların ölüm riskini artırdığını göstermiştir.Takviyelerden kaçınılmalıdır.

Çalışmalar ayrıca gıdaların oksidatif hasarı takviyelerden daha fazla azalttığını gösteriyor.Örneğin, kan portakalı suyu üzerinde yapılan bir araştırma, aynı miktarda C vitamini içeren şekerli su içeceğinden çok daha fazla antioksidan güce sahip olduğunu gösterdi.

Gerçek gıdalar, sinerjik olarak çalışan yüzlerce farklı besin içerir. Bir veya iki izole besin yemek, aynı yararlı etkilere sahip olmayacaktır.

Yeterli miktarda antioksidan alımını sağlamak için en iyi (ve en sağlıklı) strateji, diğer sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla birlikte çeşitli sebze ve meyveler açısından zengin bir diyet yemektir.

Bununla birlikte, multivitamin tabletleri gibi düşük doz takviyeleri, bazı besin maddelerinde düşüktür. Eğer yeterli değilsen ya da sağlıklı beslenme başvuru yapamıyorsanız Faydalı olabilir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan