medyauzmani.com
Alınan daireler aynı yıl içinde satılırsa değer artışını hesaba katar mısınız? – Özgün Fikirler

Alınan daireler aynı yıl içinde satılırsa değer artışını hesaba katar mısınız?

5 adet daire 06.04.2017 tarihinde satın alınmıştır. Faturalar mevcut. Kişi, kira geliri nedeniyle GMSI beyannamesi verir. Bu yıl bütün evleri satmak istiyor. Vergi mükellefi olmanız veya bu satışlarla ilgili sermaye kazançları için hesap açmanız gerekiyor mu?

Yılda birden fazla mülk satılırsa elde edilen gelir işletme geliri olacaktır.


Özellik: Gayrimenkul alım satım faaliyetinin değerlendirilmesi hakkında.

TC
Gelir Yönetimi Başkanı
Ankara Vergi Dairesi
(Mükellef Hizmetleri ve Diğer Vergi Grubu Katma Değer Vergisi Dairesi Başkanlığı)

sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-3 / 2010-14001-49-928

26.10.2011

Konular

:

Gayrimenkul alım satım faaliyetinin değerlendirilmesi

Faizi ile kayıtlı dilekçenizde,

– Adınıza kayıtlı arsa üzerinde 2 adedi size, 7 adedi müteahhite ait olmak üzere 9 adet bağımsız bölüm yapılması için sözleşme yapılmıştır.

2009 yılı içerisinde muhtelif tarihlerde alınıp satılan gayrimenkulünüze ilişkin kazancınızın sermaye kazancı veya ticari kazanç olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ve ücret matrahının paya isabet eden kısmının satış değeri olarak dikkate alınıp alınmayacağı hisse satışı.

Başkanlığımızın bu konularda görüşü istendi.

a) Gelir Vergisi Açısından Tespit:

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinin birinci fıkrası, her türlü ticari ve sınai faaliyetten elde edilen kazancın ticari kazanç olduğunu; Aynı maddenin ikinci fıkrasının (4) numaralı bendinde ise sürekli olarak gayrimenkul alım, satım ve inşaat işlerinde çalışanların kazançlarının ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun mükerrer 80 inci maddesinde “Kıymet Arttırma” başlıklı iktisap şekli ne olursa olsun (haksız edinilenler hariç), (1), (2), (4) bentlerinde yazılı mal ve haklar, ve (7) 70 inci maddenin birinci fıkrasından, şirketin iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde satışından doğan kazançların kıymet artırıcı kazançlar olduğuna karar verilmiştir.

Bu maddede geçen “elden çıkarma” tabiri, yukarıda sayılan mal ve hakların satışı, devri ve temliki ile takas, takas, kamulaştırma, millileştirme ve sermaye olarak ticari şirketlere yatırımı ifade eder.

7.600 TL (01.01.2009 – 31.12.2009 tarihleri ​​arasında geçerli olan) takvim yılı içinde elde edilen sermaye kazançları karşılığında menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının satışından elde edilenler hariç, gelir vergisinden istisnadır. Öte yandan, işletme faaliyeti, işletme sermayesi organizasyonuna bağlıdır ve kar elde etme niyeti ve niyetinin olup olmadığı, bu kuruluşun bir işletme olarak üstlendiği faaliyetin niteliğini etkilemez. Ancak bir faaliyetin işletme sayılabilmesi için kar amacı gütme ve niyet aranmaz, faaliyeti yürüten kuruluşun tüm unsurları ile değerlendirildiğinde gelir elde edip gidebilme kabiliyetine sahip olması gerekir. kişisel ihtiyaç aralığının ve sınırlarının ötesinde.

Bir ticari işletmede gayrimenkul alınıp satıldığında, ticari faaliyetin bir unsuru olarak kabul edilir, ancak ticari işletmenin şekli ve maddi unsurları ile netlik kazanmadığı durumlarda, varlığın olup olmadığına bakmak gerekir. faaliyetin niyet ve süreklilik ile yürütüldüğünü belirleyen nesnel bir ölçü olarak muamelenin çokluğu.

Öte yandan, taşınmazın iktisap tarihinden sonra aynı kişiye farklı tarihlerde veya aynı tarihte farklı kişilere satılması veya birbirini takip eden yıllarda satılması halinde, satışlar taşınmazın varlığına ilişkin varsayım teşkil edecektir. sürekli olarak alım-satım işiyle uğraşıyorsa, Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesine göre “iş kazancı” olarak elde edilen kazançların vergiye tabi olması zorunludur.

Öte yandan, Vergi Usul Kanunu, vergilendirmede vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek niteliğinin esas alınacağını belirtmektedir. Buna göre, arsa sahibine bağımsız bölümler verilerek yapı arsası sağlanıyorsa, arsanın müteahhide ait bölümlere tekabül eden payı peşinen müteahhite geçer. Ancak, müteahhide arsa payı devri yapılmadan yapılan satış ile arsanın bir kısmının müteahhide devri suretiyle yapılan satış arasında fark bulunmadığından; Arsa payı müteahhit tarafından iktisap edilmeyen ve müteahhit hissesine düşen dairelerin satışından elde edilen gelir Umumi Usul Kanunu hükmüne göre müteahhit kazancı olacaktır.

yargılama talep formu ve eklerini inceleyen; تم منح الأرض المسجلة باسمك للمقاول بموجب “العقد الأولي للبناء والبيع مقابل شقة” ، في المقابل ، تم ترك شقتين لك ، وتم بيع 7 شقق متبقية للمقاول نيابة عنك ، وفي عام 2005 ، 1 ، 3 في عام 2006 وكان من المفهوم أنه تم بيع 8 onlar kim.

Bu konuda; 7 adet dairenin satışından elde edilen gelir, müteahhit ile aranızda imzalanmış olan “Yapma Sözü ve Takas Karşılığı Daire Satışı” gereğince yapılan dairelerden müteahhide verildiğinden, müteahhit kazancı beyan etmek zorundadır. ticari kazanç hükümleri ile ve şahsınıza ait herhangi bir beyan bulunmamaktadır.

bu içerikte; Şahsınız 2005 yılında 1 adet, 2006 yılında ise 3 adet gayrimenkul satışı yaptığı için bu satışlardan elde edilen gelirin işletme geliri indirimi kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca 2007 ve 2008 yıllarında gayrimenkul satışınız olmadığı için 2005 yılında açılan sorumluluğunuz 2006 yılı sonunda doğal olarak kapanacak ve 2009 yılında birden fazla gayrimenkul satışınızdan doğan ticari kazançlar üzerinden yükümlülüğünüzün yeniden tanımlanması gerekmektedir. .

b) Harç Kanunu hükümlerinde değerlendirme:

Bilindiği üzere 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun dördüncü bölümünde, anılan kanunun 57. maddesinde tapu ve gayrimenkul kayıt harçlarına ilişkin hükümler yer almakta olup; “Tapu ve bu Kanuna ekli (4) sayılı Tarife’de yazılı gayrimenkul işlemleri, gayrimenkul sicil ve gayrimenkul sicil harçlarına tabidir.” Onun bir yargısı var.

Kanunun 58. maddesinde; “Kanuna ekli tarifede belirtilen kişiler.Tarifede belirtilmeyen işlemler için, taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, aşağıda yazılı kişiler ödeme yapmakla yükümlüdür.

a) Mülkiyetten gayri menkul ve hak edinenler (iktisap edenler birden fazla ise payları oranında harç öderler).

b) İpotek tesisi ile ipoteği tesis eden kimse.

c) Kadastro kayıtlarında adı kayıtlı olanlar,

d) Miras nedeniyle mirasçı adına tapu kaydında çıplak mal sahibi olanlar,

e) Rücu hakkı,

f) Bunların dışındaki işlemlerde.” hükmü yer almaktadır.

Anılan kanunun 63. maddesi (5766 sayılı Kanunun 11. maddesinin (c) bendi ile şekli değiştirilmiştir); – Bu kanunda geçen “kayıtlı değer” veya “emlak vergisi değeri” ibaresi. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder.

Gayrimenkul devir ve iktisabında, tapu ve tapu harcı beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden emlak vergisi değerinden az olmamak üzere hesaplanır. Yapı esareti bulunan taşınmazların devir ve alımında, devir ve alış bedelinin tamamı üzerinden harç hesaplanır. Tapuda yapılan işlemden sonra emlak vergisi değerinden daha az bir bedel ödendiği veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığı tespit edilirse, tapuya tekabül eden harç ödenir. fark ek olarak veya re’sen tahsil edilir. Bu şekilde tahsil edilecek tapu ve tapu harcı için 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan vergi ziyaı cezası %25 oranında uygulanır. Tahmin Komisyonu kararlarına göre bu fıkra uyarınca değerlendirme yapılamaz…” hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, Harç Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 1/20 nci fıkrasının (a) bendinde, taşınmazların bakım sözleşmesine dayalı olarak veya ölünceye kadar veya kanuna uygun olarak devri ve mülkiyetinde, takas hükümleri ile (ibare 4751 sayılı Kanunun 6/c maddesi ile değiştirilmiştir) (9.4 2002 tarihinden itibaren geçerlidir) emlak vergisi değeri beyan edilen devir ve iktisap bedelinden (satış bedeli) az olamaz. aşağıdakilerin zorunlu icra ve iptali, kamulaştırmada tahmini bedel üzerinden) devreden ve devralan için ayrı ayrı (1/1/2010 tarihinden itibaren) binde 16,5 oranında harç ödenmesine karar verilmiştir.

Öte yandan, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 3/14/2009 tarihli ve 27169 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 59 sayılı Harçlar Kanunu’nun genel beyanının ikinci bölümünün 1 inci maddesinde; “63. Maddede Değişiklik”; “Bilindiği üzere 5766 Sayılı Kanun ile 492 Sayılı Kanunun 63. maddesinde yapılan değişiklikle gayrimenkul devir ve alımlarında tapu harcının gerçek alış ve satış bedeli üzerinden tahsil edilmesi esası benimsenmiş ve detaylı açıklamalar yapılmıştır. 56 sayılı Harçlar Kanunu genel beyannamesinde yer almıştır. Ancak, 5838 sayılı Kanun kapsamında çıkarılan yönetmelikle, kat mülkiyeti bağlı taşınmazların alım satımına ilişkin olarak tapu harcı uygulanmaması nedeniyle, talep taşınmazın emlak vergi değerinden az olmamak üzere devir ve iktisap bedelinin tamamı üzerinden tapu harçlarının hesaplanması, inşaat esareti ile gayrimenkulün devri ve satın alınmasında.” Açıklamalarına yer verilmiştir.

Buna göre, sahibi olduğunuz gayrimenkulün satışı ile bağlantılı olarak tapuda yapılacak işlemler sırasında; Gayrimenkulün emlak vergisi değerinden, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden, gayrimenkulün payının devri halinde beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden, ilgili emlak vergisi değerinden az olmamak üzere hisseye ilişkin olarak, devir ve devralan tarafından ayrı ayrı ödenmek üzere, devir ve iktisap bedelinin tamamı üzerinden hesaplanır.

c) Katma Değer Vergisi Kanunu açısından değerlendirme:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1 maddesine göre Türkiye’de ticari, sınai, tarımsal ve serbest meslek faaliyetleri çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV’ye tabidir.

Buna göre, taahhüt ettiğiniz gayrimenkul alım satım işi ticari kazanç hükümleri kapsamında değerlendiriliyorsa bu satışlar KDV’ye tabi olacak ve KDV yükümlülüğünüz belirlenecektir.


Kaynak: GİB Özel, İSMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın

indian desi xvedio hindi-porno.com free indian blue film viper ctr hentaiteam.net kuro inu hentai سكس بنات لبنان arabxoops.org سكسعنتيل movierulz u turn tubehoe.info tamil actress sexy hot images greek myth hentai hosthentai.com doujin sex pinkjoe hentainet.org manga henti perfect girl videos dalporn.net hindimovie hentai sailor hentaigallery.org gogo no kouchou نزول اللبن فى الكس letucetube.com الجنس عالية الوضوح meera deosthale pornia.org xxxx sex india سكس نار ساخن gratisfucktube.com مريم مكرم سكس free pissing aunties firetube.mobi hot music video hindi bf film latinporntrends.com www.xxx videos.com saxmovies blowjobporntrends.com xvidios. com 凰かなめの極上筆おろし 10 javvideos.net jav fan