medyauzmani.com
Akdeniz bölgesindeki ihracatçı birlikleri mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 112,5 artışla 1,37 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. – Özgün Fikirler

Akdeniz bölgesindeki ihracatçı birlikleri mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 112,5 artışla 1,37 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 112,5 artışla 1,37 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Koordinatör Akip Necdet Sen’in Mayıs ayında ülke ihracatını yüzde 9 oranında desteklerken, Türkiye’nin 13 genel sekreterliği arasında dış satış hacmini en çok artıran birlik olduğunu doğruladı. Başkan Şen, aşı pasaportlarının Kovid-19 salgınına karşı aşılamanın yaygın olduğu ülkelerde gündemde olduğunu, bu uygulama zorunluluğuna rağmen dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için aşılamada ihracatçılara öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Ülke ihracatına desteğimiz yüzde 9’a çıktı.
Başkan Necdet Sen, Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Kerman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 19 bini aşkın üyesiyle 8 ana sektörde üretimini dünya pazarlarına ihraç eden AKİB’in 2021 yılının en güçlü performansını Mayıs ayında elde ettiğini belirtti. Patlama yaşayan bölge ihracatçılarımız en yüksek ihracat hacmi artışını ve en yüksek değeri Mayıs ayında elde ettiler. Dünyada 215 ülke ve özerk bölgeye ihracat yapan derneğimiz ise yurt dışı satışlarını yüzde 112,5 artırarak 1 milyar 372 milyon 525 bin dolar elde etti. Bu ay ülkemizin 16 milyar 480 milyon dolarlık genel ihracatına yüzde 9 sübvansiyon sağladık. Türkiye İhracatçılar Birliği’nin 13 genel sekreterliği arasında Mayıs ayında ihracatını en çok artıran dernek olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Korona virüs salgınının dünya ticaretinde yarattığı zorluklara rağmen rekorlarda ilerleme kaydeden AKİB İHRACAT AİLESİ’ni tebrik eder, şükranlarımı sunarım. dedi.

“Aşının öncelikli olarak verilmesi ihracat hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracaktır”
AKİB’in ana ihracat pazarlarının Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve BDT olduğunu, Kovid-19 aşı çalışmalarının yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarında ticari hareketliliğin daha da artacağını kaydeden Başkan Şen, şunları kaydetti: “En büyük ihracat pazarımız, Avrupa Birliği ve aşı pasaportu başvurusu ülkelerde gündemin ilk sıralarında yer almaktadır.Bu ülkelerde aşı pasaportu başvurusu yakın zamanda devreye girecektir.Aşı başvurusunda 6-8 hafta geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla ülkemizin Biontech Pfizer ile yapmış olduğu anlaşmalar dikkate alındığında, ihracatımızın devamı için önceliğin ihracatçı firmaların yöneticilerine ve Dış Ticaret Departmanı çalışanlarına verilmesinde büyük fayda görmekteyiz. ihracatçılarımıza sağlanacak olan katkılar, ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. dedi.

‘En yüksek artışları Nijerya, Yunanistan, İspanya ve Lübnan’da kaydettik’
Başkan Sen, Aquib’in mayıs ayı ihracatını ülke bazında değerlendirdiğinde, özellikle Nijerya, Yunanistan, İspanya ve Lübnan pazarlarında rekor artışlar elde ettiğini vurguladı. Başkan Sen, “Mayıs ayında en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında yüzde 50 artış ve 90,8 milyon dolarlık değer ile Hollanda ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 476 artışla 75,3 milyon dolarla İspanya, yüzde 90 artışla 66,8 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri izledi. Yılın beşinci ayında yüzde 3753 artış ve 56 milyon dolarlık değerle Nijerya’da en fazla ihracat artışı gerçekleştirdik. Yunanistan yüzde 533 artışla 25,5 milyon dolarlık değerle ikinci sırada yer alırken, İspanya yüzde 476 artışla 75,3 milyon dolarlık değerle üçüncü sırada yer aldı. dedi.

Kimya sektörleri ve demir çelik lokomotifler

Bölgenin ihracatında lokomotif sektörlerin kimya, demir-çelik olduğunu açıklayan Başkan Şen, “Kimyasal Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 252 artış ve 551,1 milyon dolarlık değer ile Mayıs ayında en fazla ihracat hacmine ulaştı.” Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği yüzde 111 artış ve 346,8 milyon dolarlık değerle ikinci sırada yer alırken, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 44 artış ve değerle üçüncü sırada yer aldı. 117.9 milyon dolar Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği de bu ay performansını yüzde 111 artırarak 94 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 19 artışla 84,6 milyon dolara, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 50 artışla 80,5 milyon dolara, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde 131 artışla 38 milyon dolara ulaştı. Hazır giyim ve konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz yüzde 34 düşüşle 21,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. “
AKIP Koordinatörü Necdet Şen, 2021’in ilk 5 ayında bölgenin ihracatının yüzde 36 artışla 5,92 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.


Kaynak: Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB)
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın