medyauzmani.com
Adi ortaklık şirket ortakları adına verilen gelir vergisi beyannamesi bilanço usulüne tabi midir? – Özgün Fikirler

Adi ortaklık şirket ortakları adına verilen gelir vergisi beyannamesi bilanço usulüne tabi midir?

Adi ortaklık defteri bilanço esasına döndüğünde, (bu ortaklıktan başka işi olmayan) ortaklar bilanço esasına mı dönecek yoksa büyük defter beyanından sadece ara ve yıllık beyannameler mi verilmeye devam edilecek?

Adi ortaklıkta bilanço esasına göre ortaklık adına defter tutulur.

Ortaklar da defter tutmazlar.

Şartlı vergi ve yıllık KDV beyannameleri her ortağa ortaklığın payına göre, özet ve katma değer vergisi beyannameleri ise ortaklık numarası ile birlikte verilir.

Birden çok takvim yılını içeren inşaat ve onarım işleri

TC

Cephas Yönetişimi

Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı

sayı : 67630374-120.01.02.08[2017/12]-92 01.05.2021
Konular : Birden çok takvim yılını içeren inşaat ve onarım işleri
uzun zamandır : 27.03.2017 tarih ve 5305 sayılı karar talep formu.

Kaydedilmiş ilgi konusu belge için başvuru formunda; … .. vergi dairesi müdürlüğünde vergi mükellefi … vergi kimlik numarası ile … ortak girişimde %51 ortaksınız ve ortak girişimin yürüttüğü müteahhitlik işi geçici ve kesin inşaat işi konusudur Yıllara kadar kabul edilen ve ortak girişimdeki iş geçici olarak kabul edildi Soru 2016’da, bu işle ilgili olarak geçici ortaklık vergisi beyannamesi olarak; Ancak 2016 yılı içerisinde iş ortaklığı vasıtasıyla temettü dağıtılmadığı belirtilmekte olup, 2016 yılı takvim yılı yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinde iş ortaklığı beyannamenizin nasıl olması gerektiği ve temettü tutarının nasıl dağıtılması gerektiği hususlarında Gelir İdaresi Başkanlığımızın görüşü istenmektedir. vergilendirilecektir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 42. maddesi;

“Bir takvim yılını aşan inşaat (dekapaj işleri de inşaat işleri olarak kabul edilir) ve onarım işlerinde, kar veya zarar, işin tamamlandığı yılda belirlenir ve tamamı o yılın geliri olarak muhasebeleştirilir ve takvim yılı içinde gösterilir. söz konusu yıl için beyanname.

…”

Yargı dahildir.

aynı yasanınKomple inşaat ve onarım işleri“Yapım ve onarım işlerinde geçici ve kesin kabul işlemlerine tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren raporun idarece onaylanma tarihi, diğer durumlarda İşin fiili olarak bitirilmesi veya fiilen sona erdirilmesi, işin bittiği tarih olarak kabul edilecektir. Bu işlerle ilgili olarak işin bittiği tarihten sonra yapılan masraflar ve her ne ad altında elde edilmiş olursa olsun elde edilen gelirler, işin yapıldığı yılın kar veya zararının tespitinde dikkate alınır. bu tür giderler yapılır veya gelir elde edilir.

Anılan kanunun 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (2) numaralı bendinde. İştirak hisselerinden doğan kazançların (limited şirket ortakları, ticaret şirketlerinin ortakları, adi ortaklık şirketlerinin ortakları ve kooperatiflerin kârları) bu gruba dahil edilmesine karar verilmiştir. kooperatiflerin ortaklarla yaptıkları işlemlerden ortaklara kooperatifle yaptıkları işlemler oranında gelir dağıtımı sayılmaz.)

Anılan kanunun (22) maddesinin üçüncü fıkrasında.

T75 inci maddenin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı mükellef işletmelerden elde edilen kazanç paylarının yarısı gelir vergisinden müstesnadır. İstisna edilen tutar üzerinden 94 üncü madde uyarınca stopaj yapılır ve stopaj yapılan tüm vergiler, kar payının yıllık beyanname ile beyan edilmesi halinde yıllık beyanname üzerinde hesaplanan vergiden mahsup edilir.

Yargı dahildir.

Yine aynı kanunun 94. maddesinin birinci fıkrasında engellemeyi kimin gerçekleştireceği belirtilmiş olup, yukarıda belirtilen maddenin 6/b bendinde tam sorumlu kurumlar; 75 inci maddesinin ikinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde yazılı temettülerin (kârın sermayeye ilavesi kâr dağıtımı sayılmaz) %15’i; tamamen vergi mükellefi ve geliri yok. Kurumlar vergisi mükellefleri gelir vergisinden muaftır. oranında gelir vergisi kesintisi yapılması zorunludur.

Buna göre elde edilen kar payının yarısı gelir vergisinden istisna edilir, kalan tutar ilgili yıl için belirlenen beyan sınırını aşarsa tamamı yıllık beyanname ile beyan edilir. Kurum içinde kar dağıtımı sırasında yapılan tüm vergi kesintileri, beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir.

Kanunun 98. maddesinde;

94 üncü maddeye göre vergi tevkifatı yapmakla yükümlü olanlar, yapmış oldukları ödemeleri veya kazanç ve iratları takip eden ayın 23 üncü günü akşamına kadar tahakkukun yapıldığı yerdeki vergi dairesine bildirmekle yükümlüdürler. alacakları ve onlardan kestikleri vergiler.

Yargı dahildir.

Öte yandan “19/1/1996 tarih ve 22528 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 191 Seri No:191 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tablosu”İş ortaklıklarında kar dağıtımı başlıklı bir bölümde; Kurumlar vergisi mükellefi olarak kabul edilen iş ortaklıkları, belirli bir işin belirli bir süre içinde tamamlanması amacıyla kurulmakta, işin sonunda yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sonra yükümlülüğü sona ermekte ve dönem sonunda kar elde edilmektedir. iş ortaklığı tarafından işin tamamlandığı yılın geliri olarak beyan edilecektir. Bu gelir kurumlar vergisi mükellefi olarak beyan edilecektir. Beyanname verme döneminde kabul edilip ortaklara dağıtıldığı için ilgili dönem itibarıyla gelir vergisi beyannamesine dahil edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Yukarıdaki hükümler ve yorumlar çerçevesinde; İş ortaklıklarının gerçek ortaklarının ortaklıktan alacakları temettülerin menkul kıymetler karşılığı değer artış kazancı sayılacağı ve bu temettülerin şirketin beyanname verme döneminde ortaklara dağıtılmasının kabul edileceği anlaşılmaktadır. İş ortaklığı. Şirketin bu işin kazançlarını da içeren vergi beyannamesi Nisan / 2017 döneminde verildiğinden, bu dönemde temettü dağıtılacağı varsayılmakta ve bu karların şirketin gelirlerine dahil edilmesi gerekmektedir. 2017’de ortaklar ve beyan sahibi tarafından 2018’de.

Öte yandan, söz konusu ortak girişimin 2017 hesap döneminde kâr dağıtması halinde, kâr dağıtımından kaynaklanan vergi kesintisinin, dağıtımın yapıldığı döneme ait özet beyanname ile birlikte beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

Lütfen bilgi alınız.


Kaynak: ismmmo, GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın