medyauzmani.com
Adi ortaklık işinde araba satışından gelir elde eden ortak, ilgili geliri yıllık gelir vergisi beyannamesi verir mi? – Özgün Fikirler

Adi ortaklık işinde araba satışından gelir elde eden ortak, ilgili geliri yıllık gelir vergisi beyannamesi verir mi?

Ortaklardan biri, küçük ticari otobüs işletmesindeki hissesini, gerçek yoldan vergilendirilen adi bir ortaklığa sattı. Bundan dolayı 65.000 (boya ve gövde) kar elde etti. Bu tutar gelir vergisine tabi mi ve istisnalar veya istisnalar var mı?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinde; “Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden elde edilen kazanç ticari kazançtır…” hükmü yer almaktadır. Aynı kanunun 38. maddesinde; Bilanço esasına göre işletme karı, bir işletmenin özsermayesinin hesap dönemi sonu ile başındaki değerleri arasındaki pozitif farktır. Bu süre içerisinde malik veya kat malikleri; İşletmeye kattığı değerler bu farktan düşülür.

Bu farka ticari faaliyetten çekilen değerler eklenir.” hükmü yer almaktadır. Aynı kanunun 39 uncu maddesinde; işletme hesabına göre işletme kazancı, bir hesap dönemindeki gelir ve giderler arasındaki pozitif farktır. toplanan fonlardan alacaklara, Giderler ödenen ve tahakkuk eden tutarları ifade eder.)

Bu şekilde ticari kazancın tespitinde Vergi Usul Kanununun kıymet takdirine ilişkin hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, ticari taksi işletmeciliğinde kullanılan ve kârı ayni usule göre tespit edilen şirketin malvarlığına kayıtlı ticari plakalı ticari taksinin satışından elde edilen gelirler, yıllık ve vergiye tabi ticari gelir.


Kaynak: ismmo
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. LogoMusabebe Karen Ltd. Veya bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi kişiler tarafından kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan ilgili kişi veya kuruluşların sorumlu olmadığını, gerçek veya tüzel kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın