medyauzmani.com
8’den önce alınan gıda ürünlerinde KDV oranı ne kadar düşecek? – Özgün Fikirler

8’den önce alınan gıda ürünlerinde KDV oranı ne kadar düşecek?

14 Şubat’ta gıdalarda KDV oranı %8’den 1’e düştü ama Ocak’ta aldığımız malın KDV’si 8’di, iade ettik. 18 Şubat’ta tedarikçimiz 1 KDV oranı ile iade yapacağımızı bildirdi, ürünü teslim aldığımızda faturadaki KDV oranı 8 KDV idi. Bu işlem için hangi KDV oranını kullanmalıyız?

Yaptığın doğru. Satın alınan malın tam %8 oranında iade edilmesi durumunda fatura üzerinden hesaplanacak KDV oranı %8 olacaktır.

Anapara tutarını ve indirim tutarlarını değiştirin
Madde 35
Malın iade edilmesi, işlemin gerçekleştirilmemesi, işlemin iptal edilmesi veya diğer nedenlerle vergi matrahında değişiklik olması hallerinde, bunlar üzerinden vergiyi doğuran işlemleri yapan mükellefin; Mükellef bu işlemlerin konusu ise, değişikliğin niteliğine göre ve değişikliğin meydana geldiği süre içinde indirime hak kazandığı vergiyi düzeltir. Şimdiye kadar iade edilen malın fiilen işletmeye girmiş olması ve bu kaydın defter ve reklam kayıtlarında gösterilmesi gerekmektedir.


11. Tüketiciyi Koruma Yasası Kapsamında Satışlar

11.1. Satılan malın iadesi, başka bir mal ile değiştirilmesi, ödenen bedelin iadesi, değer kaybının azaltılması

3065 sayılı Kanun’un 8/2 maddesi kapsamında Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden 40774 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ödenen katma değer vergisinin iadesine ilişkin olarak aşağıdaki işlemler yapılmaktadır.

Malın ve bedelinin tüketici tarafından iade edilmesinin gerekli olduğu durumlarda, satıcı tarafından ödenen fiyatlardan KDV dahil tutarlar tüketiciye iade edilir. Satıcılar, işlemlerini düzeltmek ve iade edilen mallara ilişkin faturayı ve buna ilişkin belgeyi bu fişin eki olarak tüketiciden geri almak için İade Mal Masraf Fişi düzenleyecektir. Masraf fişinde iade edilen malın KDV’si satış bedelinden ayrı olarak gösterilir ve bu tutar kesintiye tabi tutularak işlem düzeltilir.

İade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkansızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda, satın alma belgesinin ibraz edilemeyeceği açıkça belirtilerek gider makbuzu düzenlenmesi mümkündür.

İade edilen malın yerine aynı veya başka bir malın teklif edilmesi durumunda, bu kez satıcı tarafından yukarıdaki işlemlere ek olarak yeni mal için fatura ve benzeri bir belgenin düzenlenmesi normaldir. Dolayısıyla iade edilen mallar yerine yeni getirilen malın değerleri dikkate alınarak belge düzenleneceğinden, iade edilen mallar ile yeni teslim edilen mallar arasında değer farkı olup olmadığı düzeltme sürecini etkilemez.

11.2. Taksit satışları

3065 sayılı Kanunun (24/c) maddesi tahakkuk farkı, fiyat farkı, kur farkı, 5 faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile benzeri hizmet ve adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin, katma değer vergisi matrahına dahil edilir.

Buna göre taksitli satışlarda, faiz ve faiz dahil toplam tutar üzerinden hesaplanan KDV’nin malın teslimi sırasında beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir.

Ancak tüketici taksitlerini erken ödeyerek faizde indirim olması durumunda indirimli faiz ve bu faize ilişkin KDV satıcı tarafından alıcıya iade edilir ve işlem yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.

11.3. Kapıdan kapıya satış

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 8. maddesinde iş yeri, sergi ve sergi gibi satış yerleri dışında yapılan satışlar kapıdan kapıya satış olarak tanımlanmaktadır. bu tür satışlarda; Tüketiciye, teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etme veya hiçbir sebep göstermeksizin ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetme hakkı verilmektedir.

3065 sayılı Kanun’un 2. maddesinde teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının maliki veya temsilcisi tarafından alıcı veya temsilcisine devri olarak tanımlanmıştır. Kanun’un 10/a maddesine göre mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde vergiyi doğuran olay malın teslimi veya hizmetin ifası anında ortaya çıkacaktır.

Buna göre, kapıdan satışta mal üzerindeki tasarruf hakkı deneme ve inceleme sonucunda devredileceğinden, bu aralıktaki satışlarda KDV’nin teslimin gerçekleştiği vergi döneminde beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir. deneme ve inceleme sonucunda.



Basit prosedüre geçmek için başvurduk. Vergi dairesi yetkilisi basit usul yükümlülüğünün 01.01.2023 tarihinde kalkacağını söyledi. Böyle bir durum zaten biliniyor mu? Transfer için KDV’yi iade edebilir miyiz?

Vergi dairesindeki memurlar veya diğer görevliler mevzuata uymadıkları için size yanlış bilgi vermişler. Böyle bir durum yok.

Basit prosedürde, yıllık global değer beyanı yapılmayacak, ancak kayıtlar yine de tutulacaktır.

KDV almazsınız.

KDV Transferi KDV iade edilmez. Gerçek yöntemden basit yönteme geçişte dönüştürülen KDV gider olarak yazılır. iade yapılmaz.


Kaynak: ISMMMO
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın