medyauzmani.com
7326 Sayılı Kanun kapsamında düzenlenen vergi borçlarımızı vergi dairesi aidatlarımızdan mahsup edebilir miyiz? – Özgün Fikirler

7326 Sayılı Kanun kapsamında düzenlenen vergi borçlarımızı vergi dairesi aidatlarımızdan mahsup edebilir miyiz?

7326 Sayılı Kanun kapsamında matrah artırımı için yapılan bir defaya mahsus ödemeyi KDV iadesinden düşebilir miyiz?

Takas talep edilebilir.

Genel katma değer vergisi uygulaması

Dördüncüsü: KDV tahsilinde sık karşılaşılan sorunlar

A. İade tutarının hesaplanması ve iade tutarına göre süreç ve belgeler

2.1.1. Kapatılabilir borç

mükellefler, KDV iadesi aidatları; Adi, grup ve adi komandit ortaklıklarda ortakların (komandit ortaklıklarda sadece komandit ortaklar), ortaklıktaki payları oranında (..) ***** borç indirimi talep edebilirler. Şu ana kadar 3065 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında Bakanlığımıza verilen yetkiye göre KDV kanunundan doğan KDV borçlarının iadesi (tesliminden doğan KDV alacağının iadesi hariç) ÖTV’ye tabi mallara ilişkin ÖTV borcu mahsup edilemeyeceğinden indirimli oranın uygulanması yoluyla. *

a) Vergi daireleri nezdinde takip edilen genel alacakların tasfiyesi

Vergi dairelerine olan tüm borçlar (vergi daireleri tarafından takip edilen tüm devlet kamu borçları) mahsup edilerek iade talep edilebilir.

Vergi dairelerine olan borçların mahsuplaştırılması talebi, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlanmasını takip eden 10 gün içinde tamamlanır.

b) İthalat vergilerinin tasfiyesi

İthalatta alınan vergilerden KDV iadesinin mahsup edilmesi için, ilgili gümrük idaresinden, ithalatta tahsil edilen vergiler varsa gecikme faizi, zam ve cezasını belirten, mükellefin vergi dairesine intikal ettirilen yazı alınır. tutarları, gümrük muhasebe birimi ve ödemenin yapılacağı hesap numarası. İndirim tutarını gösteren muhasebe işlem dekontu, talep tarihinden itibaren 10 gün içinde ilgili gümrük muhasebe birimine gönderilir.

Herhangi bir nedenle mahsup yapılamadığı takdirde, mahsup edilemeyen tutar gümrük muhasebe birimince düzenlenecek muhasebe işlem fişi ile birlikte ilgili vergi dairesine iade edilir.

c) SGK Prim borcundan mahsup

KDV iadesi alacağının SGK’ya olan borçtan (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası borcu ve aileleri) mahsup edilmesi mümkündür.

Bu talep, mükellefin SGK’dan alacağı ve mahsup edilecek taksit borcunu ve varsa gecikme zammı ve para cezası tutarlarını gösteren mahsup talebine eklenecek belgeye göre değerlendirilir. Cari dönem borç indirimi taleplerinde yukarıdaki belge aranmaz.

Söz konusu belgede imtiyazlı alacaklının SGK şubesine ait banka hesap numarası da yazılır. Mahsup edilecek irat borcu tutarları, mükellefin vergi dairesi tarafından ilgili şubenin banka hesap numarasına gönderilir.

Bu branşlardaki borç primi, vergi daireleri tarafından ödeme veya başka nedenlerle gönderilen tutara göre düşerse, mükellefin getirdiği belgeler işletmeden teslim alındıktan sonra, prim borcu tutarının kalan kısmı vergi dairesine iade edilir. ilgili SGK şubesi tarafından. Kalan tutar taksit borçlusuna iade edilemez veya ileride doğabilecek taksit borcundan mahsup edilmek üzere SGK şubesinde tutulamaz.

SGK taksitli alacaklarının tahsilinde 6183 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması nedeniyle mükellefler, bu işlemlerin Vergi Dairesi tarafından gerçekleştirildiği tarihte taksit borcunun ertelenmesi durumunda gecikme bedeli alınabileceğini dikkate almak zorundadır. borcun vadesi ile SGK’ya ödendiği tarih arasında uygulanır.

KDV iade ücretini güvence primi borcundan mahsup etmek isteyen mükelleflerin, kesinti dilekçesi ve iade başvurusu için gerekli belgeleri mümkün olduğu kadar erken ve en geç KDV’nin iade edildiği ayın son gününe kadar vergi dairelerine ibraz etmeleri gerekmektedir. eklenerek sunulur.

Sosyal güvenlik prim borcunun mahsup edilmesi, beyannamede belirtilen belgelerin anılan süre içinde ibraz edilmesini müteakip, sigorta prim borcunun kesinti yapması gerekenlerin hak sahibi olup olmadığı Sosyal ve Genel Sigortalar Kanunu’nun 88. maddesi kapsamında verilen yetkiye göre belirlenir. 31 Mayıs 2006 tarih ve 5510 sayılı Sağlık Sigortası Kanunu * Süresinden önce tamamlanmıştır.


Kaynak: Ismmmo, GİB
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın