medyauzmani.com
7256 sayılı Kanun kapsamında kayıtlarda düzeltmeler geçici vergi beyannamesinin hangi kısmında yapılır? – Özgün Fikirler

7256 sayılı Kanun kapsamında kayıtlarda düzeltmeler geçici vergi beyannamesinin hangi kısmında yapılır?

Bir şahıs şirketinde hisse senedi afları çıkarıldı. 689 adet hesapta kayden izlenen ancak şirkete kayıtlı olmayan paylarımız bulunmaktadır. Peki, 689. kısım herhangi bir geçici vergi bölümüne dahil edilecek mi yoksa gelir tablosunda ve kkeg geçici vergi beyannamesinde beyan edilecek mi?

7256 Sayılı Kanun’un uygulanacağı geçici vergi beyannamesinde özel bir bölüm yoktur. Bir diğer bölüm ise yazı ve yorumdur.

Altıncı: İş kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin özel hükümler

a- Tescilde yer almayan ancak işletmede bulunan mal, makine, teçhizat ve malzemelerin tescili

Yetkili varlıkların kayıtlara aktarılması

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, mal varlığına devrettikleri emtiadan ayrı olarak; Pasiflerde tesis, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı ayrı karşılık hesabı açılacaktır.

Emtia karşılığı ortaklar arasında paylaştırılırsa veya işletme tasfiye edilirse, sermaye sayılacak ve vergiye tabi tutulmayacaktır.

Öte yandan, makine, teçhizat ve demirbaşlar da stoklara kaydedilecek ve karşılıklar birikmiş amortisman olarak kabul edilecektir.

Ticari hesap esasına göre defter tutan mükellefler, beyan edilen malları defterlerinin gider bölümüne satın alınan mal olarak kaydederler.

Örnek 2- (A) Limited şirket, envanterinde bulunan ancak kayıtlarında yer almayan (R) emtia için bir envanter listesi düzenleyerek 12.08.2021 tarihi itibarıyla ilan etmiştir. Genel oran üzerinden KDV’ye tabi bu mal için mükellef tarafından belirlenen rayiç değer 40.000 TL’dir. Şirketin bu beyanına ilişkin muhasebe kayıtları aşağıdaki gibi olacaktır.

________________________ 12.08.2021 __________________________

153 Ticari eşya (m) 40.000 TL

191 Katma Değer Vergisi (KDV) kesilir 3.600 TL

525 Kayıtlı eşya (a) 40.000 TL

Özel ödenek hesabı

(7326 sayılı Kanun md. 6/1)

360 Ödenecek vergi ve harçlar (a) 3.600 TL

(Sorumlu olarak ödenecek KDV)

_________________________ / ____________________________________________

Bu malın satılması halinde kayıtlara işlenecek satış bedeli 40.000 TL’den az olamaz.

Örnek 3- (Üst. Kayıtlarında yer almayan cihaz ve cihazlarını tescil ettirmek istiyor. Mükellefin belirlediği genel oran üzerinden katma değer vergisine tabi olan bu varlıkların rayiç değeri 60.000 TL. Bunların envantere alınmasına ilişkin muhasebe kayıtları aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

______________________________ / _______________________________

253 Ticari amaçlı makine ve teçhizat (m) 60.000 TL

689 Diğer olağandışı masraflar ve zararlar. (b) 5.400 Türk Lirası

526 Varlık makine ve teçhizatı (a) 60.000 TL

Özel ödenek hesabı

(7326 sayılı Kanun md. 6/1)

360 Ödenecek vergi ve harçlar (a) 5.400 TL

(Sorumlu olarak ödenecek KDV)

________________________________ / ______________________________________________

Mükellef, söz konusu makine ve cihazları 31.12.2021 tarihine kadar satmışsa, bu satıştan önce; Satmazsa bir sonraki muhasebe girişini 31.12.2021 tarihinde yapacak.

___________________________________________ / ________________________________

526 Varlık makine ve teçhizat (m) 60.000 TL

Özel ödenek hesabı

(7326 sayılı Kanun md. 6/1)

257 Birikmiş zararlar (a) 60.000 TL

____________________________________________ / _________________________________

Mükellefin örneğimizdeki makine ve cihazları peşin olarak 70.000 TL’ye satması durumunda bu satışa ilişkin yukarıdaki kayıt ile yapılacak muhasebe kaydı aşağıdaki gibi olacaktır.

__________________________________________ / ________________________________

100 (M) hesabı altında 82.600 TL

257 Birikmiş hasar (m) 60.000 TL

253 Ticari amaçlı makine ve teçhizat (a) 60.000 TL

391 Hesaplanan KDV(a) 12.600 TL

679 diğer olağandışı (a)

Gelir ve kar 70.000 TL

______________________________ / ___________________________

8- Form Ba’ya göre beyan edilen varlıkların durumu

7326 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası kapsamında beyan edilen değerlerin rayiç değerleri ile Ba Formunu ibraz etmesi gereken mükellefler tarafından anılan form ile bildirilmesi zorunludur.

Yukarıdaki bildirim, Form Ba’nın “Soyadı/Ad Unvanı” bölümüne, “Muhtelif Satıcılar (7326 Sayılı Kanun Madde 6/1)” ve “Vergi Kimlik Numarası” bölümüne (3333333333) yazılarak yapılacaktır.

benzer içerikler

Vadesinde ödenmeyen hisse senedi affı geçersiz midir?

Stok affı kapsamında tescil edilen ürünler ne zaman işletme kayıtlarına geçirilmelidir?

Pay affı kapsamında kesilen KDV ne zaman tescil edilmelidir?

Hisse senedi affı kapsamında tescil edilecek envanter dilekçe ile vergi dairesine bildirilecek mi?

Hisse affı kapsamında sermaye hesabına kaydedilen tutar için nakit faiz indiriminden yararlanabilir miyiz?

Haciz konusu olan ürünleri stok affı kapsamında tescil ettirebilir miyiz?


Kaynak: ismmmo, 7326 Tebliği
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın