medyauzmani.com
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 77. Maddesinde Brüt Gelir Tespitine İlişkin Açıklama – Özgün Fikirler

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 77. Maddesinde Brüt Gelir Tespitine İlişkin Açıklama

Ticaret Bakanlığından:
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu 77. bölümdeki brüt gelir Niyet beyanı

birinci bölüm

Amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar

Amaç ve Kapsam

Madde 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77 nci maddesinde yer alan gayri safi kazancın tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

kırmak

Makale 2 – (1) Bu açıklama 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77 nci maddesinin yirminci fıkrası ile 84 üncü maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

tanımlar

Madde 3 (1) Bu bildirimde 6502 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayanılarak hazırlanan ikincil düzenlemelerde yer alan tanımlara ek olarak;

a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,

b) Brüt Gelir: Kanunda öngörülen aykırılıklara uygulanabilecek idari para cezasının hesaplanmasında idare tarafından bu beyanname hükümlerine göre belirlenen tutar.

c) Kanun: 6502 sayılı Kanun.

ç) Proje: Ön bilgilendirme formunda, sözleşmede, ticari reklam ve reklam veya tanıtımda yer alan bağımsız bölümleri ve varsa bu bağımsız bölümlerle bir bütün oluşturan birbiriyle ilişkili tüm yapıları ve ortak kullanım alanlarını, sosyal donatılar ve peyzaj düzenlemeleri ve bunların kullanım unsurları,

araç.

Bölüm iki

Brüt gelirin tespitine ilişkin esaslar

Brüt geliri belirleyin

Madde 4 – (i) brüt gelir;

a) Bilanço esasına göre defter tutanların net satış gelirleri.

b) İşletme hesabı esasına göre defter tutan şirketler için dönem içinde elde edilen hasılat ve diğer gelirler, gelir kalemlerinin toplamıdır.

c) Serbest meslek kazanç defteri tutanlar için kesintiler sonrası net kazançtır.

(ii) Ön ödemeli konut ve ön ödemeli devre mülk satışlarında, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen tutarlara ek olarak, satıcı veya sağlayıcının defter kategorisine ve türüne göre, tahsil edilen tutarlara ek olarak brüt gelirin hesaplanması, bilgi ve belge talep edilen proje veya projeler kapsamında akdedilmiş sözleşmeler kapsamında alınan ve tutarlara ilişkin bilgileri içeren serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu ve ekleri istenir. Sipariş avansları hesabına yatırılır veya alacaklandırılır. Söz konusu rapor ve eklerinin yedi gün içinde bilgi talep eden birime yazılı olarak sunulmaması halinde, satıcı veya sağlayıcının mali tablolarına gelen avans taleplerinde kaydedilen tutar ile akdedilmiş ancak alınan sözleşmeler için tahsil edilen tutarlar, alınan avansların hesapları toplam tutar olarak sisteme işlenir, diğer hesaplarda hesaplanan tüm tutarlar dikkate alınarak gelir belirlenir.

(3) Müşterek yönetime tabi ortaklıkların ve ortaklık şirketlerinin toplam geliri, ortaklığın iş ve işlemleri için düzenlenen ve faaliyet konusuna göre bu maddede belirtilen mali tablolarda yer alan tutarların toplamı veya toplamıdır. 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ortaklık iş ve işlemlerine ilişkin hükümlerine göre defter tutulmaması ve ortaklığın mali tablolarının düzenlenmemesi halinde, kaydedilen değerler ortaklık kapsamındaki faaliyetleri için ortaklığı oluşturan satıcı veya sağlayıcılar tarafından kendi defterlerinde ve bu maddede belirtilen meblağları teşkil eder. toplamdır.

(iv) Prim hesabında ihlalin tespit edildiği sigorta branşına göre konsolide olmayan gelir tablosunda yer alan hayat branşı için hayat branşı teknik gelir hesabı grubunda yer alan sigorta şirketlerinin toplam gelirleri (indirim) reasürör payı); Hayat dışı branş için hayat dışı teknik gelirler hesap grubunda yazılan prim hesabı (reasürör payından düşülen); Emeklilik branşı için emeklilik teknik gelir hesaplama grubuna dahil edilen tutarların tutarı veya toplamıdır.

(5) Kanunun 77 nci maddesinin on beşinci fıkrası kapsamındaki brüt gelir hesabında bankalar, kredi veren mali kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar hakkında.

a) Bankalar için, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 8/27/2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetim Kurulu Kararı ile bankalarca müşteri ilişkileri koordinatörü atanmasına ilişkin usul ve esaslara göre, 28748 sayılı ve ilan edilmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ve kanunen tüketicilerden alınan toplam faiz/temettü gelirleri, ücret ve komisyon gelirleri dikkate alınır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başta olmak üzere söz konusu tutarlara ilişkin olarak; İstenen bilgilerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda bulunmaması durumunda muhatap bankadan bilgi talep edilir. Bankanın gerekli bilgileri yedi gün içinde ilgili birime yazılı olarak göndermemesi durumunda konsolide olmayan gelir tablosunda (kar zarar tablosunda) yer alan net faiz/kar payı gelirleri ile net ücret ve komisyon gelirlerinin toplamı dikkate alınacaktır. brüt gelir olarak.

b) Finansal kiralama şirketleri için kira gelirlerinden finansman giderlerinin düşülmesi sonucu oluşan tutar konsolide olmayan gelir tablosunda (kar zarar tablosu) dikkate alınır.

c) Finansman şirketleri için konsolide olmayan gelir tablosunda (kar zarar tablosunda) yer alan finansman kredilerinden finansman giderlerinin düşülmesi sonucu oluşan tutar dikkate alınır.

(6) 77 nci maddesinin ondokuzuncu fıkrasının (b) bendi uyarınca uygulanabilecek cezaların üst sınırının belirlenmesinde konsolide olmayan finansal durum tablosunda (bilançoda) yer alan özkaynak tutarı dikkate alınır. kanun. Bankalar, borç veren finans kurumları ve kart veren kurumlar için.

(7) Bakanlık müfettişi veya brüt geliri tespit etmekle görevli personel, bu Yönetmelikte belirtilen hususlara bağlı olarak, satıcı veya sağlayıcının brüt gelirini kanun kapsamında belirlemeye yetkilidir.

üçüncü bölüm

Nihai karar

güç

Madde 5 – (1) Bu beyan yayımı tarihinden itibaren geçerlidir.

yönetici

Madde 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın