Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Temmuz ayında düzenlenen “Türkiye’nin 5G Turu” adlı etkinlikte 5G ihalesinin 2023 yılında yapılacağını açıklamasının ardından, 5G haritası piyasa katılımcıları ile detaylı olarak tartışılmaya başlandı.
Bu kapsamda ihale tarihlerini ve süreci inceleyen Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, firma olarak sabit ve sabit iletişim halinde olduklarını, fiber ve 5G üzerinde çalıştıklarını söyledi.
İhale günü resmi kurum olan bakanlığın kararına saygı duyacağını anlatan Erkan, şunları kaydetti:
“Tarih konusunda görüşümüzü ifade ediyoruz, ancak aldığımız karara saygı duyuyoruz. İhale tarihini belirlemek için birkaç değişkene bakmamız gerekiyor. Örneğin, bölge, ülke. Herkes bu terimi sıklıkla kullanır ama yerli ürünler farklıdır, milli ürünler ve diğerleri. Elbette günümüz teknolojisinde ev yapımı bir ürün yapacaksanız %100 mümkün değil. 100 yapacağımızı düşünmesek de yine de ev teknolojilerinin bir düzeyde hazır olduğundan emin olmamız gerekiyor. Bir süredir 5G altyapısı konusunda hem yazılım hem de donanım açısından kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Zaten burada. Şu anda çok güçlü 4.5G cihazlarımız var. Yabancı ziyaretçilerimizin çoğu Türkiye’yi ziyaret ettiğinden, ‘Burada 4,5G, oradaki 5G’mizden daha hızlı.’ diyor. 5G gelişen bir teknolojidir, gelişmiş dediğimiz ileri 5G teknolojilerinin yerleşmesi zaman alacaktır.
TÜM KULLANICILAR İÇİN 5G ÖLÇEKLİ DEĞİL
Erkan, “Müşteri tarafında kısa sürede bitireceğimize dair büyük bir umut yok” diyen Erkan, “İhale sonrası 5G’nin hayata geçmesi yaklaşık 9-12 ay sürüyor. 5G uyumlu telefonlar Şu anda şebekede 5G uyumlu cep telefonu sayısı yüzde 2-3 civarında, 4.5G uyumlu cep telefonu sayısı 4.5G’ye geçtiğimizde yüzde 27 civarındaydı. sektörlerin ve firmaların ihtiyacı var.Birçok sektörde 5G’ye talep yüksek olacak.Şu anda kullanılan örneklerin neredeyse tamamı kurumsal, kurumsal” sözlerini kullandı.
ÇOK ÖNEMLİ
Erkan, ihale günü kullanıcılar arasındaki farklı görüşlere de değindi. Çok fazla yalan söylemenin gerekli olmadığını vurgulayan Erkan, şunu denedi:
“Teknolojiyi bilen, spektrumu nasıl tahsis edeceğini bilen birçok insanın gördüğü bir şey var; 5G teknolojidir; Bu güç demektir. 4.5G ihalesinde en yüksek fiyatı ödeyerek en geniş bandı aldık. Bu bir öngörü işiydi. Genişlik açısından doğru grubu aldığımız önümüzdeki dönemde mevcut kullanımın önemli ölçüde artacağını gördük. Bu nedenle 5G ihtiyacı, 5G teknolojisinden ziyade frekans ihtiyacına dayanmaktadır. Sıklık ihtiyacını da öngören çalışanlar, ödemelerini zamanında yapacak ve gereksinimleri karşılayacaktır. Şu anda 4.5G’de çok fazla gücümüz var. Hazırlık için ihtiyacımız olan enerjiyi doğru seçtik. Bilgilendirmede sorun varsa, ‘5G ile bu açığı kapatalım.’ ve retorik.”
“HERKES TAŞ ARASINDA EL TUTMALI”
5G’de konum kavramının çok önemli olduğunu yineleyen Erkan, şunları kaydetti: “Bu konular çok zor, bugüne kadar geldik, sonuçlarını görmemiz gerekiyor. Ev teknolojilerinde herkesin sorumluluk alması önemlidir. Bu cevaplar çok önemli” dedi.
Erkan, “5G gelmezse eski teknolojileri satıyoruz para israfı diye bir şey yok. Çünkü frekanslarınız varsa zamanla dolduruyorsunuz. Bunları da dolduran yetenekler. 4.5G teknolojisine yatırım yapmaktır. 4.5G teknolojisine bugün yaptığımız yatırım, 5G teknolojisinin evriminde kritik bir adım olarak kullanılacak ilk adımdır.” değerlendirmesini yaptı.
5G’de frekans dağılımı konusuna da değinen Erkan, artık her yöntemin kullanılabileceğini ve bakanlığın karar vereceğini söyledi.
“4.5G HIZ KAPASİTESİNDE DÜNYADA İLK 3’ÜYÜZ”
5G tesislerinin yaygınlaştırılmasının Türkiye’ye teknoloji ihracatı açısından da büyük katkı sağlayacağını anlatan Erkan, şunları kaydetti: “Yerli teknolojiler geliştiriyorsak, Türkiye gibi bir pazar tanımlarsak bu işin çoğunu kaybederiz. Bunlar ölçek ekonomileriyle çalışan hizmetler. Hedefimiz büyük pazarlar olmalı” bilgiyi verdi.
Murat Erkan, Turkcell’in dünyada en yaygın kullanılan teknolojileri temsil ettiğini ve bu sorumluluğu alan şirket olduğunu söyledi. Erkan, şöyle devam etti:
“Türkiye’de 5G’ye sağlıklı bir geçişin, alan seviyesi ve 5G için yüksek standartların oluşturulması ile sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bir şey geliştirdiniz, istikrarlı olmayan bir şey geliştirdiğinizde yeniden başlamak zorundasınız. Görüyoruz. standartların belirlenmiş ve her şeyin açıklandığı sağlıklı bir geçiş.Bu da aciliyet meselesi değil.5G’ye geç kalıp kalmayacağımıza gelince, bunu yapmanın en iyi yolu geriye bakmaktır.4G ihalesi yapıldığında iptal edildi, ‘Geç kaldık, yandık, bitti, herkes 4G’ye geçti, geçemedik.’ 4.5G’ye öyle bir zamanda girdik ki, standartlar oluşturulduğu için diğerlerinden daha iyi bir ağ olduğunu tartıştıkları zaman bile geç oldu.
O zamanlar dünyadaki 4G’ye eşdeğer 4G, LTE idi, LTE Advanced’e geçtik, şimdi 5G’nin Advanced’in 5G’de kurulması zaman alacak. Dolayısıyla gördüğümüz yolculukta zamanımızda bir problem yok. Her şeyden önce, teknoloji standart olduğu için düşük maliyetle yüksek kaliteli teknolojiye yatırım yapabiliriz ve ikincisi, iyi teknoloji ile girdiğiniz için zamandan tasarruf edersiniz. Turkcell gibi 4.5G hızında da dünyada ilk üç arasındayız”
“BAZ İSTASYONLARININ FİBERİZASYON ORANI YÜZDE 90”
Türkiye’nin fiber ve genişbant konusunda daha kat etmesi gereken çok yol olduğunu anlatan Erkan, dünyadaki duruma dikkat çekerek bu konuda birçok ülkede önemli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Erkan, birçok ülkenin elyaf konusunda Türkiye’nin önünde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
Ama altımızda olan ülkelere bakıyorum, inanılmaz takviyelerle geliyorlar. Şimdi fiberde olan ülkelerin ayak seslerini duyuyoruz ve hala kumdayız, ‘Bence en iyi fiber bizde. ‘ Bunu kimse bilmiyormuş gibi davranıyoruz, dünyadaki birçok dizide geride kalıyoruz ama yine de ‘münafığa bak’ hikayesiyle kendimizi kandırıyoruz.Önce orada olmayanı kabul edelim çünkü kabullenmeden yapabiliriz’ cevabini bul sonra da doymak icin ne yapacagini gör 5G’nin en onemli ayaklarindan biri fiber.Halihazırda istasyonlarımızın fiberizasyon oranı yüzde 50’nin altında. 5G dünyanın en yüksek yüzde 90’ı.
“BU ÜLKELERİN İŞLERİNİ KULLANMAK İSTİYORUZ”
Murat Erkan, sektörün uzun süredir konuştuğu bir fiber optik iletişim şirketi kurma konusundaki düşüncelerini de paylaştı. Erkan, “Bazı firmalar bunu geciktirmenin iyi olduğunu düşünüyor ama aslında dünyaya zararlı olduğunu görüyorum” yorumunu yaptı:
“Dünyada bu sorun bitti, çok ciddi bir sorundan bahsetmiyoruz. Bunun örnekleri Almanya’da, İspanya’da, İtalya’da var. Artık atomu bölmüyoruz, görev basit. Üniversitede yüzde 1’e giren arkadaşlar buna bir cevap bulamaz mıyız? Buradaki en önemli şey niyettir, yapmak isterseniz yapılacaktır. Olmasa da herkes kendi networkünü kuracak, biz uzun süredir yatırımlarımıza devam ediyoruz. Biz Türk Turkcell’liyiz, burayı almak için yatırım yapmalıyız, bu ülke için başkasının mutluluğunu bekleyemeyiz. “
Murat Erkan, devam eden 5G çalışmalarının yanı sıra uzun bir yolculuk olan 6G konusunun da bugün hazırlanıp uygulanması gerektiğini söyledi.
kaynak: AA
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]