medyauzmani.com
5736 Sayılı Kanuna Göre Kısıtlanan Alacakların Vergisel Olarak Yeniden Yapılandırılmasından Yararlanılabilir mi? – Özgün Fikirler

5736 Sayılı Kanuna Göre Kısıtlanan Alacakların Vergisel Olarak Yeniden Yapılandırılmasından Yararlanılabilir mi?

– 5736 sayılı Kanun uyarınca alacakların tasfiyesi

7256 sayılı Kanun’un 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ve İskan Usul ve Esasları Hakkında Kanun’un 2 nci maddesinin (d) bendi gereğince ödenmesi gerektiği halde, kanunun yayımı tarihi itibariyle ödenmemiş olan tutar. Bazı Amme Alacaklarının Tahsili Madde kapsamında düzenlenebileceği hükme bağlanmıştır.

5736 sayılı Kanun kapsamında taksitle ödenen alacaklardan, Kanunun yayımı tarihi itibariyle ödenmemiş olan ve Kanun’un 2. maddesine göre düzenlenecek olan ve alacaklara uygulanacak olan alacaklardır. 5736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca malvarlığı her ay ve gecikme payı için aylık olarak;

– İlgili aylar için aylık Yİ-ÜFE değişim oranları %5 yerine,

– 5736 sayılı Kanunda öngörülen %5 prim artışından sonraki gecikme için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanması gereken gecikme zammı yerine aylık değişim oranı DPI-ÜFE ve

Yİ-ÜFE tutarı esas alınarak hesaplanacaktır.

7256 sayılı Kanuna göre, her ay için ayrı ayrı iki bin oranında hesaplanan Yİ-ÜFE faiz tutarı ile 1 ve 2 sayılı Kanun’un 1 ve 2 nci maddelerine göre ödenecek taksit kesirleri. 5736 ilk taksit döneminin başlangıç ​​tarihinden itibaren. Kanunun ikinci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca binde iki oranında hesaplanan tutar, yeniden yapılandırılan borcun kanun kapsamında zamanında ve usulüne uygun olarak ödenmesi şartıyla iptal edilir. şart koşulmuştur. Hukuk.

Öte yandan, 5736 sayılı Kanunun 1 inci maddesi kapsamında oybirliği ile tahakkuk ettirilen ve Kanun ve 7256 sayılı Kanun hükümleri kapsamında taksitlendirilen alacak tutarına dahil olan fiili vergi ve gecikme faizi, varsa vergi cezalarına uygulanır.


Kaynak: 7256 Sayılı Kanunun 1 Nolu Tebliği
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın