medyauzmani.com
4706 Sayılı Kanun Kapsamında Tapu Tahsis Belgesi Sahiplerinin Vefatı Nedeniyle Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazların Mirasçılarına Satışı Vergiye Tabi Olur Mu? – Özgün Fikirler

4706 Sayılı Kanun Kapsamında Tapu Tahsis Belgesi Sahiplerinin Vefatı Nedeniyle Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazların Mirasçılarına Satışı Vergiye Tabi Olur Mu?

başkanlığımız … Veraset ve Harç Vergi Dairesi yazısı ekinde yer alan faizi ile tescil edilen yazı ve ekli ilam talep formu incelendikten sonra, vefat eden tapu tahsis belgesi sahipleri ve belediyeye taşınmazların devrinde oturanlar Mirasçılara satılan taşınmazlara ilişkin veraset ve intikal vergisi üzerindeki haciz, kanun kapsamındaki hak sahiplerine, Bu konuda görüş istendiği anlaşılmaktadır.

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 1. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin sahip olduğu mallar ile Türkiye’de bulunan malların bir kişiden diğerine bedelsiz, miras yoluyla veya her ne suretle olursa olsun intikalinin, veraset ve intikal vergisine tabidir.

Aynı kanunun 10 uncu maddesinin (b) bendinde gayrimenkul, ticari projeye dahil olsun ya da olmasın emlak vergisine esas değer üzerinden, 11 inci maddesinde ise taşınmazın teslim tarihi, Bu vergiye tabi gayrimenkullerin kıymet takdiri, miras halinde mirasın açılmış olması, diğer yollarla gerçekleşen devirlerde ise malın kanuni olması esasına göre belirlenir. Alındığı gün olduğuna karar verildi.

Anılan kanunun 19 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında “Taşınır mal, veraset ve intikal vergisi muacceliyeti beklenmeksizin tescil olunur ve sonuç tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde ilgili vergi dairesine bildirilir. Ancak, tamamı devredilen taşınmaz üzerindeki Veraset ve İntikal Vergisi ödenmedikçe, devredilemez, devredilemez ve üzerinde aynı hak yaratılamaz Tapu Sicil Memurları tarafından düzenlenen ayrılma belgesi olmadan devir veya devir yapılamaz. aksi halde vergiyi ödemekle müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardır.

Ancak, 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen teminat türünün varlığı şartıyla (bu maddenin beşinci fıkrasında belirtilen taşınırlar hariç) taşınmazların bir kısmının veya tamamının devrine ve devrine izin verilebilir. mükellefin ödeyeceği vergi karşılığında sağlanmaktadır. Teminat olarak verilecek taşınmazın değeri 6183 sayılı Kanunun 91 inci maddesine göre belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, mirasçının ölümü ile terekeye dahil olan hak ve borçlar bir bütün olarak mirasçılara geçer. Mirasçılar sadece mal ve tereke üzerindeki hakları elde etmekle kalmaz, aynı zamanda mirasçının borçlarını da üstlenirler.

tahvil tahsis belgesi; Tapu gibi kesin ve kesin tapu vermez, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; Hazine, Belediye ve Özel Bölge Teşebbüs ve İdareleri Genel Müdürlüğüne Ait Taşınmazlar Kanununda tanımlanan çerçevede ilgililere tanınan özlük haklarını içeren belgedir. Yargıtay’ın E: 1996/14-763 ve K: 1996/864 Sayılı Genel Kurul Kararında: “Tapu tahsis belgesi tapu belgesi değildir, yalnızca fiili kullanımı belirleyen bir zilyetlik belgesidir. • İlgilinin sadece özlük haklarını sağlayabilir ve sadece bir belgenin varlığı Tahsis, tahsis edilen yerin belirlenen kişi adına tescil edilmesini garanti etmez.Anılan belgenin sadece veren idare tarafından taşınmazın bulunduğu bölgede iyileştirme ve iyileştirme çalışmalarına başlanmışsa ilgiliye tapu vermek.

Bu kapsamda, Tapu Tahsis Belgesi sahibi satıştan önce ölürse ve ilgili Tapu tescil edilirse, burada (vefat eden adına) Tapu henüz tescil edilmemişse, mirasçılarına ne intikal eder? mülkün kendisi değil, Tahsis Tapusu Tapu Senedine bağlı kişisel haktır. Yani ölümle birlikte mirasçılar tapu almamakta ve mal devri söz konusu olmayıp, sadece tapu devir belgesine istinaden satışın kendilerine yapıldığını talep etme haklarına sahiptirler (örneğin, merhumun tapu devir belgesinden yapılan talep).

Dolayısıyla, tapu sahibi veya oturanı vefat etmiş olan taşınmazların, tahsis belgesi verilmiş veya işgal edilmiş durumda olan mirasçılarına mirasından bahsetmek mümkün değildir. Belge gerekli değildir.

Öte yandan, tahsis belgeli taşınmaz üzerinde veya oturanların oturduğu taşınmaz üzerinde bir bina yapıldıktan sonra tapu tahsis belgesi sahipleri ölürse, söz konusu binalar miras ve intikal konusu olmalıdır. vergisi ve dolayısıyla mirasçılarına ödenecek binalar için satış sırasında veraset ve intikal vergisi aranmalıdır.


Kaynak: Gulf International Bank spesifikasyonları
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın