2021 Ocak-Mart aylarını kapsayan üç aylık dönemde Trabzon’dan 254 milyon 225 bin 624 dolar değerinde 32 bin 190 ton fındık ihraç edildi.Trabzon’dan yapılan fındık ihracatı, ülkemizin toplam fındık ihracatının yüzde 40’ını, bir değer temeli. 2021 yılının üç aylık döneminde Trabzon’dan fındık ihracatımız değer bazında yüzde 16 arttı. Aynı dönemde ülkemizden yaptığımız toplam fındık ihracatımız 79 bin 50 ton karşılığı ise 576 milyon 655 bin 698 dolar oldu.
2021 yılının ilk üç ayında Trabzon İli’nden 50 ülkeye fındık ihracatı yapılırken, fındık ihracatında en büyük üç ülke sırasıyla İtalya, Fransa ve Polonya oldu.
konu hakkında yorum yap Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri Fındık Sektör Komitesi ve Fındık Mamulleri Başkanı Mehmet Seraf;
1 Eylül 2020 tarihinde başlayan 2020/2021 fındık ihracat sezonunda, pandeminin uluslararası piyasalara olumsuz etkisi nedeniyle sezon başında düşüş eğiliminde olan fındık ihracatımız hızlı bir toparlanma gösterdi. Yılın ilk 3 ayında ihracat artış trendine girdi.Döviz bazında şu anda ihracat hacmi yüzde 2.Önümüzdeki aylarda da bu açığın hızla kapanmasını beklediklerini ancak bir miktar gerileme olduğunu ifade etti. eksi 4 ve 2020/2021 sezonunu kapatacaklarını.
DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Seraf, aşılama çalışmalarının artmasıyla birlikte önümüzdeki dönemlerde pandeminin uluslararası piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin azalmaya başlamasını beklediklerini ve küresel piyasaların hızla toparlanmasını beklediklerini belirterek; Bu durumun yaratacağı sinerjiler ile üretim ve tüketim trendlerindeki artışların da bu sinerjiden sektörün ihracatını olumlu etkileyeceğini belirtti.
Fiyat hareketlerine çok duyarlı bir sektör olan fındığın sezon başında bu durumdan olumsuz etkilenmesi ve alıcıların ağırlıklı olarak siparişlerini düşürmesi, rakiplerine göre daha düşük fiyatlı ülkelerden siparişlerini ağırlıklı olarak karşılaması, Salgının etkisiyle birçok ülke piyasalarının kapanmasının kaçınılmaz olarak üretimde düşüşe yol açtığını ve bu durumun sezonun ilk yarısında ihracatımızı olumsuz etkilediğini ancak özellikle Seraph, son aylarda bu olumsuz etkilerin hafifletilmesi amacıyla ihracatın da yeniden artış trendine girdiğini bildirdi; Sezon sonuna kadar ihracatı artırarak sürdürmeyi umduklarını, piyasalardan bu yönde sinyaller aldıklarını belirtti.
DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Seraf Ülke olarak her birim fındığın verim ve kalite olgusuna odaklanılırken, her birimin verim ve kalitesini artıracak çalışmalara da önem verilmesi gerektiğine dikkat çekilerek; Fındığın anavatanı olan ülkemiz, dünyadaki fındığın en kaliteli ve birim verimde üretilmesini, burada en önemli görevin üreticiye düştüğünü ve kişi başı verimi artırmanın mümkün olmasını sağlamalıdır. Tarım mevsimine girdiğimiz bu aylarda bahçelerin bakımına büyük önem vererek birim başına verimi arttırarak birim birim başına yapılan desteklerin birim başına verim ve kaliteyi artıracak bir sisteme dönüştürülmesi gerektiğine de değindi.
Kaynak: Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.
Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
Diğer gönderilerimize göz at
- Binance Horizen ve Bu 12 Altcoin’i Açıkladı!
- Tekstil ve giyim işi, çanta ve ayakkabı dikim işi ve bu iş için ara hizmetler
- Fazla ödenen kısa çalışma ödeneği için işveren ne yapmalıdır?
- Gümrük beyannamesi nedir? – Muhasebe Haberleri
- Okullarda ölçme, değerlendirme ve uygulama süreçleri yeniden düzenlendi
- Çocuklarıma daire almak için müteahhide verdiğim arsadaki dairemi satarsam vergi mükellefi olur muyum?
- ÖTV beyannameleri ne zaman verilir?