Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2021 yılında tarımı desteklemek için toplam 24 milyar TL ödeyeceklerini açıkladı.
Bakan Pakdemirli, Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Salonu’nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü toplantısında yaptığı konuşmada, çalışırken şehirlere gitmeyi ve hemen üreticiyi dinlemeyi tercih ettiğini söyledi.
Bunun başarısına şahitlik ettiklerini kaydeden Pakdemirli, “Bugün tarımda başarı varsa üreticiyi, yetiştiriciyi, çiftçiyi dinleyerek başardık. Bazen sorununuzu çözüyoruz, bazen çözemiyoruz ama olun.” tabi.Bir sorununuz varsa gece ışıklar açıksa uyumazsanız biz de uyumadık.Böylece ister yerinde ister Ankara’da bunlara çözüm bulmaya çalıştık, şehirden şehre seyahat ederek ve problemlerinizi ele alarak. dedi.
Bugünlerde gıda fiyatları ve daha birçok konunun konuşulduğuna işaret eden Pakdemirli, “2020 yılında öyle bir yıla tanık olduk ki, dünyada bütün ülkeler market raflarını boşalttı, gıda arz güvenliği bozuldu ve ülkeler gıdaya yönelik milliyetçi politikalar uygulamaya başladı. ithalat ve ihracata getirilen kısıtlamalar, gerekli düzenlemelerin yapıldığı bir dönemden geçtik, market raflarının boş olduğunu gördük ama Türkiye’de göremedik. ifadesini kullanın.
“Türkiye bu testi çok iyi sundu.”
Hükümetin ve bakanlığın çok ciddi bir iş yaptığını ifade eden Pakdemirli, şöyle devam etti:
(Covid-19) Dedim ki: sektör ilk vakayı görmeden aylar önce buluşmalı. “Gıda sektörü, perakende sektörü ve lojistik sektörü lütfen stoklarını artırsın.” Dedik. Lojistikçileri “Artan talebe göre ayarlayın” diye uyardık. Hatta o günlerde bize ‘Bir terslik mi var? Bizden mi saklanıyorsun? dediler. Dedik ki: Yok bir sorun yok, bir şey yok ama gelecek merak etmeyin. Dedik. Bütün hazırlıklarımızı yaptık. Alaylara saldırı başladı. Ne zaman? İlk vakaların gelişiyle. Bazı günler yüzde 400 oldu ki bu 4 kat talep, bazı günler 13 kat fazla. Her şeyin üstesinden geldik. Bu 4-5 kez tekrarlandı. 4-5 kez yapıldıktan sonra Tüketici Psikolojisi “Bizde bir sorun olmadı, evime boşuna ürün yığmanın bir anlamı yoktu” dedi. Türkiye bu sınavı çok iyi geçti. Bu başarıyı Birleşmiş Milletler dahil birçok yerde konuşuyoruz. Bizim yokluğumuzda BM’ye dahil olan ülkeler bunu diğer ülkelere anlatacak.
Bakan Pakdemirli, ekimde büyük başarılar elde ettiklerini vurguladı:
“Bugün salgınla ilgili belirsizliğin yanı sıra Güney Amerika’da bir kuraklık, Karadeniz’de bir kuraklık ve iki büyük ülkenin, Hindistan ve Çin’in emtiaya akınına tanık oluyoruz. Bu nedenle emtia fiyatlarında bir miktar artış var. Emtia fiyatlarında özellikle bu yılın ikinci yarısında göreli bir iyileşme olacağına inanıyoruz.101 tedbir aldık.Tedbir perakende ile sınırlı kalmadı.Geçen yıl bunu özellikle yaptık. Çiftçilerimiz için aldığımız en önemli büyük tedbir.Herkes evde otururken biz tarlalarımıza pasaport verdik.Ne demek bu pasaport?Herkes evdeyken dışarı çık üret, biç, ek, ek dedik. Bütün bunlar. Sonuç olarak, salgına rağmen cumhuriyet tarihinde bir rekor kırdık.”
“Tarımda 124 milyon tonla cumhuriyet tarihi rekoru kırdık”
Geçen yıl atmosferik kuraklık yaşandığına dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti:
Bir atmosferik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönüşmemesi için çalıştık. 124 milyon tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. İnek servetimiz 800 bin arttı. Koyun stokumuz 6,6 milyon baş arttı. Tarımsal üretimimiz iki yılda 277,5 milyara ulaştı. 2020 rakamları henüz açıklanmadı ama 300 milyar lirayı geçeceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başlangıcından bu yana tarımsal üretim 44 milyar dolardan 48,6 milyar dolara ulaştı. Böylece Türkiye bir kez daha tarımsal üretimde dünyada ilk 10’da, Avrupa’da ise lider konumunda yer aldı. Tarım son üç yılda sürekli büyümüştür. 2020’nin üç çeyreğine ilişkin verilerimiz var, sonrası yok ama ilk üç çeyrekte Türkiye ekonomisi 0,5 büyürken, tarım 5,3 büyüdü. Bunun anlamı bu. Bu sektörde bazı şeyler doğru yapılır. Türkiye gibi sözler hep konuşulan bir ithalatçı ülke haline geldi ama Türkiye, Cumhuriyet tarihinin başından beri ihracatı artırdı ve üretimi hep artırdı. Kendi kendine yetse de dünyayı besleyen bir ülke konumuna da geldi” dedi.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile başarıya ulaşıldığını vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Öncelikle başkanımızdan büyük destek var. Son üç yılda tarımsal destekler yüzde 65 arttı. 2021’de toplam 24 milyar tarım desteği ödeyeceğiz. 17,5 milyar lira Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile üreticinin desteğiyle müdahale alımları yapmaya başladık.Müdahale alımlarını yaparken maliyetlerin artması durumunda üreticiyi ezmeyecek, zarar vermeyecek şekilde fiyat politikası belirledik. üründe ani değişimler oluyor.Hasattan önce bunu anlatalım dedik.3 yıldır yapıyoruz bunu.Edirne’den Kars’a Samsun’dan Adana’ya kadar çiftçimiz özellikle bizim aldığımız tüm ürünlerden çok memnun. Tahıl Panosu Geçen yıl buğdaya yüzde 22, mısıra yüzde 15, çeltikte yüzde 15, çeltikte yüzde 18, fındığa yüzde 33 zam… Yani çiftçimizi, üreticimizi memnun etmek. Enflasyondan çok daha yüksekleri hedefliyor zaten tüm rakamlar bunu gösteriyor Girdi fiyat endeksi yüzde 8-9 artarken tarım ürününde yüzde 15 artış kaydedildiği kaydedildi. Yüz, yani çiftçinin geliri arttı.”
Samsun’da tarımla ilgili de bilgi veren Pakdemirli, “Samsun bitkisel ve hayvansal üretimde önemli bir il. 18 yılda bitkisel üretim değeri 5 kat artarak 4.6 milyar liraya, hayvansal üretim değeri ise yüzde 100 arttı. 8 kat artarak 3.1 milyar liraya ulaştı Karadeniz için bereketli topraklar bakanlığımızın ve ülkemizin gözbebeği. ve fındığın yüzde 18’i. Manda ile Türkiye’de ilk. Üretimimizin yüzde 10’u Samsun’da Su ürünleri yetiştiriciliğinden üretiliyor. dedi.
Bakan Bekir Pakdemirli, ormancılık, sulama, tarım, kırsal kalkınma ve doğa koruma alanlarında üreticilere birçok müjde verdi.
Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı TC
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.
Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
Diğer gönderilerimize göz at
- Popüler Altcoin Analistleri: Ticaret Fırsatları! Bu iki coin 5 kat yapabilir – Fikirler – Fikirler Haber
- Adi ortaklıklardan elde edilen şirket kazançları nasıl değerlendirilir?
- Burs ve öğrenci kredisi programları başladı – Fikirler Haber – Fikirler Haber
- İş kazası geçiren işçiye Devlet Güvenlik Soruşturması kaç gün içinde bildirilmelidir?
- 7326 Yeniden yapılandırma kapsamında taşınır ve taşınmazlara konulan ipotekler ile teminat borçları nedeniyle alınan teminatlar kaldırılacak mı?
- 10 günden az ev işçisi sağlık sigortasından nasıl yararlanır?
- Kiralar Form B’de yayınlanıyor mu?