medyauzmani.com
2021 yılı ücret giriş duyurusunda brüt ücret esas alınacaktır. – Özgün Fikirler

2021 yılı ücret giriş duyurusunda brüt ücret esas alınacaktır.

TC

Gelir Yönetimi Başkanı

Bursa Vergi Dairesi

Vergi mükellefi hizmetleri gelir tahsilatını yönetin

sayı

:

17192610-120[ÖZG-15/24]-230

02/11/2015

Konular

:

Birden fazla işverenden alınan ücret ve işyeri kira geliri nedeniyle beyanda bulunulması halinde serbest bölgeden alınan ücretlerin dikkate alınıp alınmayacağı.

Faizli muhakeme başvuru formunuzda iki işverenden aldığınız ücretlerin her biri 27.000.-TL’yi aştığı, ücretlerin biri serbest bölgeden alındığı ve ücretleriniz işverenin gelir vergisinden muaf olduğu için işverenin gelir vergisinden muaftır. Serbest bölgede faaliyet gösteren işyerinizde üretilen ürünlerden %85’i ihraç edilmektedir, ayrıca işyerinde yıllık toplamı 27.000 TL’den az olan ve kesintili olarak vergilendirilen kira gelirinizin de olduğu belirtilir. Başkanlığımızın, Serbest Bölgeden aldığınız maaş gelirlerinin yıllık beyannamelerin verilmesinde dikkate alınıp alınmayacağına ilişkin sorduğu görüş.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu;

Madde 61 Ücret, işverene ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara ödenen para ve aylarla sağlanan, para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

ödenek, tazminat, nakit tazminat (mali sorumluluk tazminatı), tahsis, zam, avans, katkı payı, huzur hakkı, ikramiye, bahşiş, gider ödeneği veya diğer isimler veya ortaklık ilişkisi değildir. Doğalarını değiştirmezler. “Ve

83. maddede Aksi öngörülmedikçe, gelir vergisi mükellefe veya vergi memuruna beyan üzerine alınır.Ve

Madde 86 Aşağıdaki gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

1- Tam sorumluluk.

A- Ayni şekilde vergiye tabi olmayan zirai kazançlar, bu Kanunun 75 inci maddesinin (15) ve (16) numaralı bentlerinde yazılı menkul sermaye iratları, kazanç ve getirilerin istisna sınırları içinde kalan kısmı,

b) Bir işverenden alınan ve stopaj yoluyla vergilendirilen ücretler (Birden fazla işverenden ücret almasına rağmen sonraki işverenden aldığı ücreti, yazılan tarifenin ikinci gelir dilimindeki tutarı aşmayan mükelleflerin vergiye tabi tüm ücretleri dahil) 103. maddede),

c) Toplam vergiye tabi gelir [(a) ve (b) bentlerinde belirtilenler hariç] Türkiye’de stopaja tabi olmak üzere 103 üncü maddede belirtilen tarife ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmemek kaydıyla; Birden fazla işverenden alınan ücretler, sermaye ve gayrimenkul sermaye kazançlarından elde edilen kazançlar,

…” Hükümler dahildir.

Buna göre, birden fazla işverenden ücret alan ve bir sonraki işverenden aldığı ücret toplamı, Gelir Vergisi Kanununda yer alan tarifenin ikinci gelir dilimindeki tutarı (2014 yılı 27.000 TL) aşmayan mükelleflerin tamamı vergiye tabidir. itibaren indirim süresince yıllık ilanda duyurulmayacaktır. Ancak bir sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 27.000 TL’yi geçerse, tüm ücretler (ilk işverenden alınan ücret dahil) yıllık beyannameye dahil edilir.

Öte yandan, gelirlerin tahsili ve beyanına ilişkin 16 Sayılı Gelir Vergisi Genelgesi’nde detaylı açıklamalar yer almaktadır.

İşveren değişikliğine ilişkin olarak 160 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin sıra numaralı bölümünde “…Buna göre, bir hizmet insanı birden fazla işverenden ücret alıyorsa, her işverenin ödediği ücretler ayrı ayrı vergilendirilir. Bu nedenle, vergi tarifesi, o işverenin veya diğer işverenlerin ödediği ücrete bakılmaksızın her işverenin ödediği ücretlere ayrı ayrı uygulanır.…”.

Öte yandan, 5810 sayılı Kanun’un 7. maddesi ile değiştirilerek 01/01/2009 tarihinde yürürlüğe giren 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun Geçici 3. maddesinde;

Avrupa Birliği’ne tam üyelik tarihini içeren yılın vergi döneminin sonuna kadar;

b) Bu alanlarda üretilen ürünlerin FOB değerinin en az %85’ini kendilerinde çalışan işçilere ihraç eden mükelleflerin ödedikleri ücretler gelir vergisinden istisnadır. Bakanlar Kurulu bu oranı %50’ye kadar indirip yasal düzeyine yükseltmeye yetkilidir. Yıllık cirosu bu oranın altında olan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız ve gecikme zammı olmadan tahsil edilir.

…” Yargı dahildir.

Yukarıdaki hüküm ve yorumlar gereğince, serbest bölgede muafiyet kapsamında kazandığınızı belirttiğiniz maaş geliriniz, birden fazla gelir beyan etme limiti hesaplanırken dikkate alınmamalıdır. iş sahibi. Maaş geliriniz beyannameye aktarılmayacaktır.

Lütfen bilgi alınız.

Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın