medyauzmani.com
2021 amortisman ve amortisman kısıtlamaları binek otomobiller için nasıl geçerlidir? – Özgün Fikirler

2021 amortisman ve amortisman kısıtlamaları binek otomobiller için nasıl geçerlidir?

2020 kurumlar vergisi beyannamemde, ikinci el binek araçlar için amortisman hesaplamasında bazı sınırlamalar olduğunu okudum. Bununla ilgili bilgi alabilir miyim?

Binek Otomobillerde Masraf Kısıtlaması ve İdaresi Uygulaması:

7194 sayılı Kanun’un 13. ve 14. maddeleri ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. ve 68. maddelerinde yapılan değişikliklerle, işletmelerin kiraladıkları veya edindikleri binek araçlara ilişkin giderlerin vergi matrahının tespitinde düşülmesine ilişkin kısıtlamalar getirilmiştir.

sırayla;

*** 2020 yılı için kiralanan binek araçlar için aylık kiralama bedelinin aylık 5.500 TL’ye kadar (2021 yılı için 6.000 TL) kadar ödeme yapılacaktır.

*** 2020 yılının ilk binek otomobil alımında 140.000 TL’ye kadar toplam GST ve KDV tahsil edilecektir, (2021 yılı için 150.000 TL)

**** Binek araçlara ilişkin giderlerin azami %70’i oranında tahsil edilecektir,

**** 2020 yılı için KDV ve KDV hariç ilk alış fiyatı 160.000 TL olup, maliyet fiyatına KDV ve ÖTV eklenmesi veya ikinci el kabul edilmesi durumunda 2020 yılı için amortismana tabi tutar 300.000 TL’dir. Binek otomobil başına en fazla 200.000 TL’yi (2021 yılı için 320.000 TL) aşan amortisman ticari ve mesleki kazancın tespitinde gider olarak değerlendirilebilir.

Bu tutarları aşan kısımlar KKEG olarak kabul edilir. Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/7. maddesi hükmünde yapılan değişikliğin uygulanmasında, amortisman tutarının tespitinde binek otomobilin satın alındığı tarihte yürürlükte olan tutarların dikkate alınacağı düzenlendi. Gider olarak dikkate alınabilecek tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranı ile ilgili olarak artacaktır.

Bu sayede binek otomobilin faydalı ömrü boyunca gider sayılabilecek amortisman tutarının, ilgili tarihte yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/7. maddesinde yer alan tutar dikkate alınarak belirlenmesi sağlanmaktadır. her bir binek otomobilin alım miktarı ve yıllar içinde yeniden değerleme nedeniyle bu tutarın değişmediği.

Ayrıca, yukarıdaki kısıtlamaların serbest meslek erbabı binek araç giderlerine uygulanması amacıyla Gelir Vergisi Kanunu’nun 68. maddesinde de benzer değişiklikler yapılmıştır.


Kaynak: ismmo
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makaledeki belirli içerikten yola çıkarak işinizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Gerçek veya tüzel, özel veya resmi kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılması sonucunda doğabilecek kayıp veya zararlardan sorumlu değildir.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın