medyauzmani.com
2020’de enerji verimliliğine 635 milyon dolar yatırım yapıldı – Özgün Fikirler

2020’de enerji verimliliğine 635 milyon dolar yatırım yapıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen yıl enerji verimliliğine toplam 635 milyon dolar yatırım yapıldığını belirterek, “2020 yılında yaptığımız yatırımlarla 451 bin ton petrol eşdeğeri tasarruf sağladık. Bunun değeri 158 milyon dolara denk geliyor.” dedi.

Bakan Dönmez, Avrasya Ortak Kuşak Buluşması’na video konferansla katıldı.

Enerji yoğunluğunun azaltılmasıyla birlikte yılda 20 milyon ton petrol tasarrufu sağlandığını vurgulayan Dönmez, “Enerji verimliliği uygulamaları sayesinde 2003-2018 yılları arasında sanayi sektöründe nihai enerji talebinde yıllık 170 bin ton tasarruf sağlandı. dedi.

Enerji verimliliğine sadece teknik düzeyde değil, sosyal ve kültürel düzeyde de baktıklarını vurgulayan Dönmez, “2017’de Enerji Verimliliği Ulusal Eylem Planı’nı açıkladık. 6 tematik konu ve 55 önlemle belirledik 2023 yılına kadar enerji tüketiminde yüzde 14 azalma ve 66,6 milyon ton CO2 eşdeğeri emisyon azaltımı 2017-2020 döneminde enerji verimliliğine toplam 4,8 milyar dolar yatırım yaptık ve karşılığında kümülatif olarak 1,2 milyar dolar tasarruf sağladık. 3,19 milyon ton petrol eşdeğeri tasarruf.” . Puan verdi.

Geçen yıl enerji verimliliğine toplam 635 milyon dolar yatırım yapıldığını kaydeden Dönmez, yapılan yatırımlarla 451 bin ton petrol eşdeğeri tasarruf sağlandığını, bunun mali karşılığının ise 158 milyon dolar olduğunu söyledi.

2009 yılından bu yana sanayide enerji verimliliği projelerini teşvik etmek için destek programlarının hayata geçirildiğini hatırlatan Dönmez, bunlardan birinin de VAP kısaltmasıyla Verimliliği Artırma Projesi’ne verilen destek olduğuna dikkat çekti.

VAP programı kapsamında tamamlanan ve devam eden toplam değeri 307 milyon lira olan 434 projeye destek için 83 milyon lira temin edildiğine değinen Dönmez, bunun karşılığında yıllık 173 milyon lira 90 bin nakit tasarruf sağlandığını açıkladı. elde edildi. Petrol eşdeğeri kaynaklarda tasarruf sağlanmıştır.

Ekonomik reform paketinde enerji verimliliğine de değinildiğine işaret eden Dönmez, “VAP’ın kapsamını ticari binalar, enerji sektörü, hizmet sektörü tesisleri ve tarım tesislerini kapsayacak şekilde genişletme sürecindeyiz. Ağustos 2019’da Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2023 yılı sonuna kadar kamu kurumlarının tüketim referans değerlerinin yüzde 15’i kadar enerji verimliliği hedefi belirlenmişti.İlgili kanıt ve izleme altyapısı devreye alındı.Tasarruflar şimdiden ciddi boyutlara ulaşmaya başladı. seviyeler. Cümleler kullanın.

Bakanlık tarafından hazırlanan Kojenerasyon ve Küçük Üretim Santrallerinin Verimlerinin Hesaplanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’in 2014 yılından bu yana yürürlükte olduğuna işaret eden Dönmez, bugüne kadar 204 santral için başvuru aldıklarını, Bunlardan 187 tanesine “Kojenerasyon Tesisi Verimlilik Belgesi”.

Belgesi verilen tesislerin toplam kurulu elektrik gücünün 560 megavat olduğunu anlatan Dönmez, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu tesislerle birincil enerji kaynaklarından yıllık tasarrufumuz 2,7 teravat-saat yani 230.843 ton petrol eşdeğeri. Şu anda bu tesisler sayesinde nihai enerji tüketimimizde yaklaşık binde 2 tasarruf edebiliyoruz. Ayrıca bu yatırımlarla karbon salınımını yılda 1 milyon ton azaltabiliyoruz. Bölgesel ısıtma sistemlerini devreye almak ve yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarından en iyi şekilde yararlanmak için Danimarka Enerji Bakanlığı ile bir işbirliği anlaşması imzaladık. Binalarda ve sanayide ısıtma ve soğutma için gerekli olan termal enerji talebini ve potansiyel tedarik noktalarını belirleyen bu anlaşma ile farklı enerji tedarik seçeneklerinin maliyet-fayda analizlerini yapmayı, pilot projelerin ön fizibilitesini hazırlamayı ve ısı mevzuatı için altyapı oluşturmayı hedefliyoruz. Arkadaşlarımız bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyor.


Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TC
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın