https://www.sporunuyap7.com/sitemap_index.xml
2020 yılının ilk dokuz ayında tarımsal ihracat, pandemi salgınına rağmen bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 arttı. - Özgün Fikirler
Anasayfa » Haber » 2020 yılının ilk dokuz ayında tarımsal ihracat, pandemi salgınına rağmen bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 arttı.

2020 yılının ilk dokuz ayında tarımsal ihracat, pandemi salgınına rağmen bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 arttı.

Güçlü bir altyapının avantajlarını net bir şekilde görüyoruz.

Büyükbaş hayvan varlıkları %8 arttı

Kartlarımız %20 arttı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye Odalar ve Borsalar Federasyonu’nun (TOBB) Tarım ve Hayvancılık Sektörü Dernekleri Toplantısı’nda konuştu.

Pandemi sürecinde tarımda oluşturdukları güçlü altyapının avantajlarını net bir şekilde gördüklerini belirten Bakan Pakdemirli, “Bu süreçte birçok ülkede raflar boşalırken tarım ve gıda sektöründe herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Ülkemizde satış zincirlerini Perakendeye hızlı ve doğru bir şekilde yönlendirdik Tarla, bahçe, sera, ahır ve meralarda üretimin devam etmesi için çalıştık Pandemi sürecini bugüne kadar başarıyla uyguladık. Son yayında üretim ve üretim tesisleri sınırsız olarak açık kalabilecek” diye konuştu. “Bitki ve hayvan üretenler yasaktan muaf tutulacak.”

Türkiye net ihracatçı

Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin net tarım ve gıda ürünleri ihracatçısı olduğunu söyledi.

18 yılda tarım ihracatımız 3,7 milyar dolardan 18 milyar dolara çıktı. Son 18 yılda toplam 220 milyar dolar ihracat yaptık ve 73 milyar dolar dış ticaret fazlamız var. 1827 çeşit tarım ürününü 193 ülkeye ihraç ediyoruz. Bu yılın ilk dokuz ayında ihracatımız pandemiye rağmen geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 arttı.

Tarım ve ormancılık sektörünün her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Tarımsal üretimimiz son iki yılda yüzde 47 artarak 277,5 milyar liraya ulaştı. Avrupa’da lider, ilk 10 firma arasındayız.” 48,7 milyar dolarlık tarım ürünü ile dünyada GSYİH içindeki payımız 2018’de %5,8 iken 2019’da %6,4’e yükseldi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sunduğu imkanlarla; Tarım sektörü iki yıl boyunca her mevsim yetişmektedir. TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı 2020 yılı ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarında tarım, yüzde 4’lük büyüme ile birçok sektörün önünde gelişme gösterdi. İnşallah bu yılı da güçlü bir büyüme rakamıyla kapatarak ekonomimize güç katmaya devam edeceğiz.”

Bitkisel üretimimiz 124 milyon tona ulaştı

Bir karış ekilmemiş arazi bırakmayacaklarını ifade eden Pakdemirli, “Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar sonucunda fabrikamızın üretimi son iki yılda yüzde 8 artışla 124 milyon tona ulaştı. Yani bitkisel üretimde 8,7 milyon tonluk ek artış oldu.Ayrıca tarımsal üretimimizi sağlamak için 26 büyük ova ile birlikte toplam 291 büyük tarım ovasını sit alanı ilan ettik. Ovaları 2020 yılında koruma altına aldık. Bu yıl %75 başlangıç ​​hibesi ile üretimde boş arazilere girecek projelere başladık. Hazine arazilerini üretime açarak fabrika üretimini daha üst seviyelere taşıyacağız. Öte yandan, hayvan stoğumuzda son iki yılda artan rakamlar hemen göze çarpıyor.Büyükbaş hayvan stoğumuz yüzde 8 artarak 18,6 milyona, inek stoğumuz ise yüzde 20 artarak 55,1 milyon baş oldu.Şükürler olsun ki Türkiye sıralamada yer alıyor. koyun ve keçi sayısında Avrupa birincisi, sığır sayısında ise ikinci sıradadır.

Son 18 yılda toplam 310 milyar liralık tarımsal destek sağladık.

Tarımdaki tüm bu gelişmelerin arkasında üreticiye ve yatırımcıya sağlanan desteklerin büyük rol oynadığının altını çizen “Geçen 18 yılda üreticilerimize reel olarak 310 milyar liralık tarımsal destek sağladık. 18 yılda toplam 73 milyar lira Bu miktarın yüzde 21’i yani 15.5 milyar lirası son iki yılda ödendi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile son iki yılda tarımsal desteği 22 milyar liraya çıkardık. 2021 yılında üreticiye toplam 23 milyar lira destek vereceğiz, 1 milyar liralık ek ödenekle son iki yılda 12 yeni sübvansiyon başlattık, birçok sübvansiyon.

Sertifikalı tohum üretimi son 18 yılda 8 kat arttı

Türkiye’nin tohum üretiminde geldiği noktayı herkesin bilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Son 18 yılda sertifikalı tohum üretimini 8 kat artırarak 1 milyon 143 bin tona çıkardık. Ülkede kullanılan sertifikalı tohum miktarının yerli olması yanında atalarımızdan kalma tohumların üretilmesi ve bu tohumlardan elde edilen ürünlerin pazarlarda daha fazla yer alması için önemli çalışmalar yürütüyoruz.Tohum ihracatımız 9 arttı. 18 yılda katlanarak 155 milyon dolara ulaştı. Tohum ihracatının ithalatı karşılama oranı 18 yılda %31’den %86’ya çıktı. Hedefimiz bunu %100’ün üzerine çıkarmak. 2020 yılında bitkisel üretim destekleri arasında en yüksek artış yerli sertifikalı tohum kullanım desteğinde gerçekleşti. Sertifikalı yulaf, yulaf ve çavdar tohumu kullanımını yüzde 166, sertifikalı pirinç kullanımını yüzde 100, sertifikalı buğday ve arpa tohumu kullanımını yüzde 88 oranında artırdık.”

Tarım ve sanayi entegrasyonunu sağlamak için kırsalda yatırımlara büyük destek verdiklerini belirten Pakdemirli, “Ekonomik yatırımlar, TKDK-IPARD hibeleri ve ORKÖY olmak üzere toplam 316 bin projeye reel olarak 24,5 milyar lira ödedik. Kırsalda reel olarak yaklaşık 46,5 milyar lira olan bu destekler sayesinde 230 bin yeni istihdam yaratıldı.Önümüzdeki dönemde daha fazla projeyi desteklemek için ekonomik yatırımları 2025 yılına kadar uzattık. kırsal kalkınmayı destekler ve ORKÖY kredileri devam eder.


Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı TC
Yasal uyarı: Bu içerikte yer alan bilgiler, resimler, tablolar, açıklama, yorum, analizler ve içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bir kişi veya kuruluşa özel profesyonel bilgi veya tavsiye sağlama amacı taşımaz. Tema olarak benzer olsa da her eser kendi koşullarından dolayı farklı tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle, bu makalede belirtilen içerikten yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar vermeden önce bir uzmana danışmanız yararınıza olacaktır. Bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer her türlü içeriğin özel veya resmi makamlarca kullanılması sonucunda doğabilecek zarar ve ziyandan Muhasebe Haberler veya ilişkili kişi veya kurumlar sorumlu değildir. , gerçek veya tüzel kişi, kurum ve kuruluşlar.


Kaynak: İŞKUR Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Diğer gönderilerimize göz at

Yorum yapın