medyauzmani.com
100 milyar lira kaybetmeye karşı kahvaltıda “serpme” yerine “seçim” zamanı – Fikirler – fikirler.net.tr – Özgün Fikirler

100 milyar lira kaybetmeye karşı kahvaltıda “serpme” yerine “seçim” zamanı – Fikirler – fikirler.net.tr

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından yapılan bir araştırmada, son zamanlarda yaygınlaşan kahvaltılık yiyeceklerin yayılmasının yılda 100 milyar dolara mal olduğu bildirildi ve birçok gıdanın olduğu açıklandı. zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ve ekmek gibi ürünler yenmediği için bozulur.

TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Bingöl, söz konusu israfın yaşanmaması için, “kahvaltı kahvaltı” aksine “Sabah kahvaltısı” 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü münasebetiyle bir AA muhabirine grubu kurduğunu açıklayarak konunun detaylarını anlattı.

Türkiye’de hanelerden bakkallara 18 milyon ton gıdanın israf edildiğini anlatan Bingöl, bu miktarın ekonomik kaybının milyarlarca lira olduğunu söyledi.

Bingo, “Karışık kahvaltıdan 100 milyar liralık israfın geldiği biliniyor. Bu her halükarda çok zor. Bunu önlemenin yolu neydi? Bunu milli bir mesele olarak gördük. Vatanın ve işletmelerin nimetlerinden yoksundu. Şimdi, karışık kahvaltı yerine kahvaltı tercihi olarak yiyecekleri değiştirmeye karar verdik.” dedi.

Türkiye’de 300 bin restoran ve bar olduğunu anlatan Bingöl, bunların 100 bininin kahvaltı servisi olduğunu tahmin ettiğini ve her yerde 20-30 kadar masa olduğunu söyledi.

“Satılmış ürünlerin yüzde 50’si sabah çöpe gidiyor”

Ramazan Bingöl konuşmasına şöyle devam etti:

“İşletmeler, kişi sayısından daha azına kahvaltı yapılmasına izin vermedi. Özellikle anneler ve çocukların kahvaltıyı bitirme şansları olmadı. Yani masadaki yiyeceklerin yüzde 50’si boşa gitti. Örneğin, diyabetiniz var. Size verilen 3-4, belki 10 çeşit reçel çöp oldu. Diyelim ki yumurta probleminiz var. Artık yumurtayı yiyemezsiniz ve maalesef çöpe atabilirsiniz.ağlıyordu. 100.000 restoranda 2 yumurta israf edilseydi, bu 200.000 yumurta olurdu.”



“Hiçbir şey boşa gitmez, tüketiciye değer katar”

TÜRES Yönetim Kurulu Başkanı Bingöl, karışık kahvaltılık yemeklerin yüzde 50’sinin israf edildiğini ve bu sayının sıralama sonrası neredeyse sıfıra düştüğünü söyledi. “boşa harcamayı bırak” davet edildiğini söyledi.

“Kahvaltı seçimi” Müşterinin sadece seçtiğini sipariş ettiğini ve bedelini ödediğini anlatan Bingöl, başladığı şeyi kullanıyor. “Ne yemek istersen, onu istersin, yersin ve bedelini ödersin.” Masadaki hiçbir şey boşa gitmez. Tüketicilere büyük faydalar sağlar. Eskiden bir çocuğa kişi başı ücret ödenirken, şimdi belki sadece patates kızartması ödeniyor. Ayrıca tüketicilere yüzde 50 tasarruf sağlıyor. “ dedi.

Bingöl, gıda israfının önlenmesinin önemine dikkat çekerek, “Bu milli bir meseledir. Dünyada büyük bir açlık ve gıda sorunu var. Böyle bir durumda restoranın kendine para kazanması için insanların yemediklerine para harcamak doğru değildir. Bu bir vicdan meselesidir.” kelimeleri kullandı.

“Müşteri, restoran ve ülkemiz kazanacak”

“Kahvaltı yayılımı” aksine “seçim kahvaltısı” Başta üyeleri olmak üzere Türkiye’deki tüm restoran ve restoranları programa dönmeye çağıran Bingöl, “Önce gazeteler aracılığıyla bu konuyu insanlara anlatıyoruz. Sektörümüzdeki birçok kişi kahvaltılık yiyeceklere yöneliyor. Tüm arkadaşlarımızın desteğini bekliyoruz. Kimseye zararı yok.” dedi.

Müşterinin yemediğine para vermediğini ve milyarlarca lira harcamaktan vazgeçtiğini söyleyen Bingöl, şunları kaydetti:

“Şimdi beni arayan arkadaşlarım ‘Korktun ve bize yol açtın’ diyorlar. Geçmeye başladık tabii ki müşteri memnuniyeti arttı yüzde 50 fire azaldı. Burada kimse kaybetmez. Müşteriler de memnun. Artık daha çok müşteri geliyor. Binlerce müşteri restorana gelmedi çünkü. karışık kahvaltının. İşin büyümesi olur. Burada iş kazanır, müşteri kazanır ve hepsinden önemlisi ülkemiz kazanır.”

kaynak: AA

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

Yorum yapın