Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı, nezle gibi viral hastalıklar yeniden kapımızı çalmaya başlıyor. Kovid-19 pandemisi sırasında sosyal mesafe kurallarının uygulanması nedeniyle önceki yıllarda grip enfeksiyonları oluşmazken bu yıl enfeksiyonlar geri döndü. Acil servislerde ve polikliniklerde son günlerde pek çok şikayetin boğaz ağrısı ve işe yarama olduğunu söyleyen uzmanlar, vakalarda ciddi artışa dikkat çekiyor.
İÇEN MASKE TAKIN
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tükürük yoluyla bulaştığını hatırlatan Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Dahiliye Dr. Ahmet Uslu, hasta olan kişilerin hijyen kurallarına uygun maske kullanmalarının önemli olduğunu vurguladı. Uslu, hastayken uzak durmanın ve diğer insanlarla temastan kaçınmanın hastalığın yayılmasını azalttığını söyledi.
100.000 YILDA 2 ÖLÜM OLUYOR
Yaklaşık 100 binde 2 kişinin gripten öldüğünü anlatan Uslu, “Kalp hastalığı olanlarda ölüm riski 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, akciğer hastalığı olanlarda 241 kat artıyor. Sağlıklı yetişkinler Yani sağlıklı kişiler herhangi bir komplikasyona yol açmadan iyileşse de hastaların yüzde 0,5-1’i hastaneye yatmayı gerektirebilir.Genellikle evde istirahat ve ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlarla komplikasyonsuz tedavi edilirler.Bazen ağır vakalarda, , antiviral dediğimiz ilaçlar kullanılabilir.” Gripten korunmanın önemli bir yolu aşının olduğunu anlatan Uslu, özellikle ciddi hastalık riski taşıyan kişilere ve 65 yaş üstü kişilere her zaman aşı yapılmasını önerdiğini vurguladı. .
İKİSİ TAMAMLAMAYIN
Grip ve gribin iki farklı hastalık olduğuna dikkati çeken Uslu, “Grip, sonbahar ve kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız farklı virüslerle bulaşan çok nadir görülen bir hastalıktır. Grip, gripten farklı olarak tek bir hastalıkla başlar. Grip virüsü dediğimiz virüs ailesinin üç üyesi vardır ve bunlardan sadece iki grubu insanlarda hastalığa neden olur.Grip olan kişilerin günlük yaşamı büyük ölçüde etkilenir.Yüksek ateş, şiddetli halsizlik, ateş İlaç kullanılsa da kullanılmasa da gribin bir hafta içinde geçeceğini kaydeden Uslu, “Boğaz ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, tıkanıklık, kuru öksürük, burun akıntısı ve gözlerde ateş, tokluk. kulaklarda baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk görünebilir ancak her gün hayatını etkileyecek herhangi bir rahatsızlığa neden olmayacak şekilde gözlenir.”
Erdoğan yok
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]